Kura in jajce

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
04.04.2021 06:00
To, kar zdaj živimo, naj bi bila demonstracija reka o tem, da te tisto, kar te ne ubije, ojača. Jaz pa sem bil vedno proti tej frazi, ker jo imam za zagovarjanje, khm, poskusa umora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tistim, ki ste se namuznili, se bodo verzi Oscarja Wilda iz Balade o readinški ječi verjetno zazdeli patetični, a jih bom vseeno uporabil. Da v ozračju ječe kali nizkotnost kakor strup, izhira vse, kar dobro je, izzveni tam zadnji up, trpljenje bledo straži dver, ječar pa je obup. Prav zaradi konteksta se mi zdijo še posebno perfektni, ker se je dobro spomniti, da so nam klasiki nastavili, ali celo bolje, trasirali in priborili obzorje, gledanje, dojemanje, nam odstrli pogled v svobodo, pokazali, kaj pravzaprav je. Da ne pozabimo in da nam tisti, ki jih niso brali ali se norčujejo iz njih, dokončno ne vsilijo, da je drugače. Oscar je vedel, da je in bo "v vsakem zakonu, ki ga je svet sprejel, odkar je človek življenje bratu vzel, s pahljačo zlobe vetril pšenico in plevel".

Kot brada ne naredi filozofa, tudi oblast nujno ne ustvari zlobneža, je pa priložnost slastna, dokler obstaja, in prav zaradi tega, ker velja, da izgubljena ne vrne se nobena. Ko razvneti politiki torej tako tretirajo priložnosti, počnejo marsikaj, tudi tako brezsramno, spet Wilde, da rešetke zatemne nam ščip, nam sonce svit slepe. Za pesnika s konca devetnajstega stoletja pa bi gotovo bila najbolj šokantna zlobna posmehljivost. Z dvema sredstvoma se vse stvari lahko potrdijo ali ovržejo: z razumom in oblastjo; s tem, da ima oblast praviloma močnejše argumente, se na široko ve tudi zaradi Orwella. Ko se odkrito dela norca iz ljudi, bi posledico, da bi ljudje bili tudi takšni, tudi literarni velikani verjetno težko dojeli. Ljudje se v vsakdanjem življenju spreminjamo v diktatorje, vsi imamo vse prav, smo zlobni v odnosu do manj močnih, podrejenih in se iz njih delamo norca.

Ob namerno povzročeni zmedi je odgovor klasikov: "Pošteno živeti, drugega ne prizadeti, vsem pa dati to, kar jim pripada, so osnovna načela pravičnosti!" Kar je dobro diagnosticirano, je lahko dobro zdravljeno, in ko preneha vzrok, preneha tudi posledica. Za še en nasmeh ob morebiti preveč zatežačeni še to: "Kaj je že v tem času vzrok in kaj posledica? Kaj je bilo prej? Kaj bo?"

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.