V NEDELJO

Kuharica Emilija Pavlič: Če ne bo zdrave mladine, ne bo pokojnine

Petra Vidrih
22.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Knjiga Mamica, nauči me kuhati je trenutno razprodana, knjiga Za otroke kuhajmo zdravo pa je izšla že v sedmem ponatisu. Obe knjigi sta prevedeni tudi v angleščino, je ponosna Emilija Pavlič.
Petra Vidrih

Človek bi ji kar težko pripisal, da bo aprila dopolnila že 75 let. Mladostnega videza, vedno urejena, zgovorna in polna nasvetov, kako pripraviti okusen in predvsem zdrav obrok za naše najmlajše. Pa tudi malo manj mlade, seveda. "Sem zdrava, ne jemljem nobenih zdravil niti prehranskih dopolnil, počutim se v formi, tako fizično kot duševno. Kakovostna in uravnotežena prehrana ti da zdravje z obrestmi," poudarja Emilija Pavlič, ki velja za neustrašno borko za zdravo prehrano otrok. "Včasih rečem: lepo je biti star in zdrav, ampak do tja je treba priti po pravi poti," se nasmehne.

Učbenik o prehrani otrok

Ta teden jo je bilo še moč srečati v Izoli, ob robu parka Pietro Coppo, kjer je med božično-novoletnimi prazniki (še prej pa celo poletje) ozaveščala mimoidoče o pomenu zdrave prehrane za otroke. "Če ne bo zdrave mladine, ne bo pokojnine!" se glasi njena mantra, ki jo ponavlja že polnih 45 let, odkar je začela delati kot kuharica v koprskem vrtcu Semedela. Na pobudo tedanje ravnateljice Jelke Kokole je kot vodja prehrane za 1500 vrtčevskih otrok zagnala projekt in gibanje Za otroke kuhajmo zdravo, ki ga je nadaljevala tudi po upokojitvi pred 20 leti. "Spomnim se, da mi je pediatrinja Marta Semič Maršič vedno govorila: 'Emilija, hranite možgane, ne želodčke otrok.' Ni torej pomembno le to, da so otroci siti. Pomembno je tudi, kakšno hrano uživajo. Veste, nezdrava prehrana je nasilje nad otroki, vrača pa se kot bumerang. Otroci in mladostniki potrebujejo spoštovanje, dober zgled, mir in kakovostno hrano. Za pripravo okusnega in zdravega obroka pa se je treba potruditi," poudarja Emilija Pavlič, ki je svoje znanje in nasvete združila v knjigi Za otroke kuhajmo zdravo.

Njena knjiga je, kot lahko preberemo v eni od recenzij, "edini učbenik o prehrani otrok, ker upošteva vsa načela zdrave in tradicionalne prehrane in ker ponuja pestro sestavljene uravnotežene jedilnike po mesecih za vse starosti ter po piramidi razvrščeno zdravo dnevno prehrano". Leta 2005 je bila knjiga uvrščena med 18 najboljših kuharskih knjig na svetu v kategoriji za otroke in zdravo prehrano. Knjiga je doživela že sedmi ponatis, od letos je na voljo tudi v knjigarnah. Pred epidemijo je Emilija Pavlič recepte nekoliko posodobila in knjigo izdala tudi v digitalni obliki. "Da bi tako še laže prišla do mladih," pojasnjuje.

Tudi njena druga knjiga Mamica, nauči me kuhati je dobitnica uglednih priznanj. V njej je Pavličeva ponudila več kot 400 receptov, približno 30 za vsak mesec v letu, kar nam olajša načrtovanje sezonske prehrane. "Moja velika želja je, da bi ta knjiga naučila kuhati predvsem otroke in mladino. Najprej s pomočjo staršev ali starih staršev, nato pa čimbolj samostojno. Znati kuhati je namreč pravica," je odločna Emilija Pavlič.

Mediteransko je zdravo!

Njena kuhinja temelji predvsem na mediteranski kuhinji, ki, kot vemo, velja za eno najbolj zdravih v Evropi. A vendar je pri pripravi zdravega obroka treba upoštevati še nekaj pravil, opozarja: segreti je treba ponev in ne olja; jedi dajemo v hladno pečico, morske ribe je treba umiti v slani vodi … Odločno nasprotuje hitri hrani, tudi nad zamrznjeno ni niti najmanj navdušena. Sploh nad tisto, ki jo sami zamrzujemo doma, saj postopek zamrzovanja ni pravilen. "In tako se dogaja, da ljudje uživajo hrano, ki ji je potekel rok uporabe." V njenih receptih ni nobenih umetnih začimb ali umetnih dodatkov, ni hrane iz pločevinaste, plastične ali gumijaste embalaže, ni alkohola, ni prave kave, tudi čokolado redko najdemo ... Pa še na nekaj opozarja: "Skrajni čas je, da začnemo uživati manj mesa!"

Na očitke, da je njen način priprave hrane staromoden, saj da zahteva bistveno preveč časa - prav čas pa je tisti, ki novodobnim staršem najbolj primanjkuje -, mirno odgovori: "Dostikrat slišim, češ lahko tebi, ki si že v penziji. Res je, a čeprav sem upokojena, veliko delam. V letu pred korono sem imela kar 233 nastopov po vsej Sloveniji. A tudi če sem morala vstati že ob štirih zjutraj, da bi bila ob osmih v Mariboru, nisem preskočila zajtrka. Z dobro organizacijo, pravim, lahko tudi ob pomanjkanju časa za svojo družino pripraviš okusen in zdrav obrok. Problem je, da ljudje nimajo načrta, kaj bodo jedli, jaz pa jim v svoji knjigi ponujam jedilnik za skoraj vsak dan - in tudi recepte za zdrave in okusne jedi," hitro ponudi rešitev.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?