Košarka: Žongliranje žog in milijonov

Zoran Mijatovic
31.05.2020 03:00

"Je jajčasta ali okrogla?" so se nekoč ob izbiri žoge za tekmo spraševali jugoslovanski košarkarji, danes ta rekvizit zvezdnikom določajo multimilijonske pogodbe med proizvajalci in vodstvi tekmovanj. In tako bo Wilson po 38 letih iz lige NBA izrinil Spalding.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse na žogi bo ostalo enako, le napis je drug.
Profimedia

Čeprav bo v pokoronskih kriznih časih vsaka asistenca dobrodošla, se je dolgoletni igralec na ameriških parketih odločil za zaključek NBA-kariere. To je Spalding, podjetje, ki je leta 1894 izumilo košarkarsko žogo. Zadnjih 37 let so Spaldingove žoge v rokah Michaela Jordana, Kobeja Bryanta in LeBrona Jamesa pisale košarkarsko zgodovino in postale sinonim za ta šport, od leta 2012 se z njimi igra tudi v evroligi. A ameriške epizode je konec, v igro leta 2021 spet stopa (stari) novi igralec - Wilson. Ironično, tudi ta je bil 37 let že spremljevalec lige NBA, in to od svoje prve izdelave košarkarske žoge leta 1946 do leta 1983. Kaj veliko od tega v primerjavi z naslednikom ni imel - prav leta 1984 je v NBA vstopil Michael Jordan, postal prva prava globalna košarkarska zvezda, s tem pa je v svet ponesel tudi ime lige NBA in rivala Spaldinga.

Tako v evroligi kot v NBA je s Spaldingovo žogo ekspresno zablestel. A od naslednjega leta bo moral Luka Dončić mrežice parati z Wilsonovo.
Epa
Aljoša Žorga: "Samo, da ni jajčasta."
Robert Balen

Oh, vraga, spet ureznine?

Danes brez multimilijonskih pogodb seveda ne gre več, čeprav se za potrebe lepše podobe v javnosti poudarjajo zgodovinski elementi. "Sodelovanje z Wilsonom predstavlja vrnitev h koreninam, medtem ko istočasno pripravljamo načrte za prihodnost. To je novo poglavje v razvoju lige," pravi Salvatore LaRocca, mož, zadolžen za komercialna partnerstva v NBA. Čeprav so številke neznane, mora biti posel za Wilson donosen, saj ne bo zagotavljal žog oziroma imena svoje blagovne znamke le za NBA, pač pa tudi za žensko različico WNBA, razvojno ligo NBA G, spletno ligo NBA 2K in za novoustanovljeno afriško tekmovanje po vzoru NBA, BAL.

V študentski košarki ostaja po starem.
Profimedia

Vse enako, le ime drugo

Vsi ti košarkarji, no, z izjemo Curryja, so takrat veljali za velike zvezdnike lige. NBA je zato morala prisluhniti, reagirati in vrniti stare dobre usnjene žoge. Wilson napak ne bo ponavljal. Žoga bo ostala enakih mer, narejena bo iz istega usnja kot Spaldingova, tudi sestavljena bo iz osmih panelov. Z drugimi besedami - na malodane identični žogi bomo videli le drugačen napis proizvajalca. Napis, ki ga Američani že gledajo na vseh srednješolskih in univerzitetnih košarkarskih tekmovanjih, pa tudi v uradni, olimpijski različici ulične košarke. Spalding bo izguba posla stala dobrih 15 milijonov evrov letno, še vedno pa ostaja prisoten v evroligi. Nobena od ameriških znamk pa se ni prebila do Fibe, ta za reprezentančne tekme zagotavlja žoge japonskega proizvajalca Molten.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.