Kolumna Marka Crnkoviča: Za razliko od kitajskih komunistov se zavzemam za koeksistenco s korono

21.11.2021 07:00

Necepljeni, nepreboleli, netestirani, raus!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Končno smo le dočakali, da necepljeni, nepreboleli in netestirani primerki slovenske pasme homo sapiensa ne smejo več v neživilske trgovine in lokale ter na prireditve. Dolgo, predolgo je trajalo, da je bolj ali manj pooblaščeno osebje začelo te pogoje tudi striktno preverjati.

Če ni hujšega

Seveda je neprijetno oziroma nepraktično pri vsakem drugem vhodu odklepati telefon z vnašanjem kode, ker smo se razvadili s prepoznavo obraza, ki z masko ne deluje, potem pa še vleči iz žepa denarnico in iz nje osebno izkaznico. Toda če ni hujšega. Odkar to moram delati, se počutim veliko bolj varnega, skoraj celo zadovoljnega. Saj ne, da bi pogosto pohajkoval po lokalih, ampak ko sem v zadnjem tednu le bil dvakrat na kavi in enkrat celo na pivu - tako rekoč službeno ali vsaj delovno, da si ne bo kdo kaj mislil -, sem bil prav vesel, da sem med cepljenimi. Med normalnimi ljudmi, da tako rečem, ki jim ni pretežko pokazati natakarju - pravzaprav anonimnemu neznancu - PCT-kode in osebne izkaznice.

Necepljene, neprebolele, netestirane bi morali še bolj odločno in dosledno izobčiti iz družbe. Zavzemam se za ekskomunikacijo. Podpiram stališče, da si ne moremo in nočemo privoščiti še enega lockdowna. Ne samo v tem Počivalškovem smislu, da gospodarstvo česa takega pač ne bi preneslo. Tudi v tem smislu, da je bila tja v en dan uvedena in tja v en dan ukinjena policijska ura - če se še spomnite: trajala je ne več ne manj kot 173 dni oziroma noči! -, verjetno najbolj neumen in neučinkovit ukrep v nedolgi, a neslavni zgodovini korone.

Treba se bo skratka navaditi živeti s korono. Koeksistirati s korono.

Vampirski nasmešek

In če smo že pri tem. Te dni sem v Global Timesu - mednarodnem kitajskem propagandnem trobilu v angleščini pod krinko mnenj in newsa - opazil naslednjo karikaturo: dva koronavirusa sedita na terasi lokala in pijeta kavico - ob tabli z napisom "Evropa", da ne bi bilo pomote, in med ljudmi, ki v drugem planu panično bežijo stran od njiju -, eden od njiju pa z vampirskim nasmeškom pravi: "Radi bi koeksistirali z nami."

Ne preveč spretno in umetniško narisan vic je ilustriral pogled na problematiko razsajanja pandemije po Evropi. Kitajcem gre na živce, da Zahodnjaki omalovažujoče in z nejevero gledajo na njihovo tako imenovano zero-covid politiko, ki (še vedno) zapoveduje stroge omejitve gibanja za vse, ne samo za necepljene, neprebolele, netestirane. Uredniško nepodpisan komentator cinično citira Deutsche Welle - njegova glavna tarča je sicer The Washington Post - in se skoraj škodoželjno sprašuje, kdaj se bodo Evropejci začeli od njih učiti, namesto da se sprašujejo, kdaj se bodo znebili svoje zero-covid strategije.

Ljudski dnevnik

Treba je vedeti, da je Global Times medijski projekt Komunistične partije Kitajske in nekakšen posodobljeni in prevedeni poganjek njihovega najbolj zveličavnega Ljudskega dnevnika. Bil je že tudi del različnih propagandnih in dezinformacijskih vojn.

A ko sem bral ta komentar, se mi je zazdelo, da bi takšno neumnost lahko napisal tudi nekdo iz Urada za komuniciranje Vlade Republike Slovenije. Naj citiram ta odlomek:

"Zahod se je ujel v krog ignorance in trme. Gospodarsko in družbeno okrevanje je za Zahod pomembnejše od omejevanja širjenja okužb. Skozi čas se je na Zahodu razvila igra med državljani in vladami. Na splošno so ljudje ne samo nepripravljeni sodelovati z enostranskim nadzorstvom vlad in tudi nepripravljeni ubogati, temveč so tudi prepričani, da se proti temu, kar vlada od njih pričakuje, morajo boriti in temu izrecno nasprotovati. Da je Evropa spet postala epicenter pandemije, je cena, ki jo njeni narodi plačujejo za svojo trmo."

Niso krivi tisti norci

Če se torej za razliko od kitajskih komunistov zavzemamo za koeksistenco s korono - in tudi verjamemo, da je to sploh možno -, pa to seveda ne pomeni, da je smisel življenja v družbi to, da prosto po Xi Jinpingu brez besed in nediskriminatorno ubogamo oblast. Mi smo tisti, ki vodimo oblast in ji diktiramo - ali bi jo/ji vsaj morali.

Zato bi zdaj morali od vlade zahtevati še dodatno poostritev ukrepov, beri: dosledno ekskomunikacijo necepljenih, neprebolelih, netestiranih. Niso krivi tisti norci, ki omalovažujejo njihove polovičarske ukrepe. Krivi so sami, ker teh ukrepov pač ne znajo na primeren način učinkovito uveljavljati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta