(Kolumna Marka Crnkoviča) Nova24TV in drugi desni vibratorji: Čez sedem let vse prav pride

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
05.03.2023 02:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Te dni sem zasledil najavo, da bo Nova24TV z ustreznimi fanfarami proslavljala sedmo obletnico svojega pomilovanja vrednega obratovanja. Ko boste to brali, bo dogodek že mimo. Čeprav bi si ga lahko bil ogledal ali mu bog ne daj celo prisostvoval, sem se odločil, da vam bom z dolžnim spoštovanjem osvežil spomin na genezo in apokalipso tega "pionirskega medijskega projekta, ki je presegel vsa pričakovanja", kot se ob svojem jubileju samohvalijo.

30. 5. 2015

V soboto, 30. maja 2015, je bilo v Šentilju srečanje seniorskih privržencev SDS. Tam in takrat je Janša napovedal ustanovitev novega medija (televizije, radia in spletnega portala), ki da bo kot delniška družba zadovoljil potrebo po "normalni strukturi medijev". Kar naj bi pomenilo, "da se bo dalo prebrati več plati" in "da nam zvečer na televiziji in radiu ne bo treba zgolj poslušati in gledati gospoda Štruklja in Erjavca".

Skratka, zamislili so si politični in medijski in javnomnenjski Kickstarter: potencialni gledalci, poslušalci, uporabniki naj s po 100 evri (firme pa seveda z več) izrazijo nezadovoljstvo z obstoječimi mainstream mediji in pomagajo ustanoviti in lansirati nov, bolj pošten in objektiven, bolj prebavljiv in pluralen medij na kar treh platformah.

Rečeno, storjeno. With a little help, v nadaljevanju zgodbe, from their friends from Hungary. Tisti iz Šentilja - ali Stične, kjer je bila v soboto ta proslava, pa še iz kakšnega ruralnega območja - so že več kot sedem let na toksično hranljivi dieti mnenjsko novičarskega junk fooda. To so tisti, ki jih danes z avtobusi vozijo v Ljubljano na Ruparjeve kao upokojenske proteste, da si še malo bolj pokvarijo prebavo.

Štorast in brez stila

Ob štartu ali napovedi štarta sem bil sam razumljivo skeptičen, ker mi je bilo jasno, da bo to tendenciozen in demagoški medij, štorast in brez stila, in da bodo vsebine v njem postavljene na glavo oziroma obrnjene za 180°. Napovedal sem, da ga bodo pobudniki hvalili, žalujoči ostali pa se bodo nad njim zgražali. Na medijskem trgu in v javnosti bo še tem večja zmeda, vsi skupaj pa bomo samo še bolj jezni in skregani.

Tega ni bilo težko prerokovati. Tako dandanes je. Podcenil sem samo nizkotnost nivoja, na katerega so se nameravali spustiti. Prva stupidna mnenja, objavljena na Novi24TV pred sedmimi leti - kot recimo bluzenje Milene Miklavčič pod naslovom Slovenka v Frankfurtu se zaradi varnosti že pokriva z ruto -, se v primerjavi z današnjimi abotnostmi tipa Rant in Tomašič zdijo kot čisti intelektualni presežek.

Namnoževanje

Priznati je treba, da mnogi profesionalnejši zgroženci posvečamo pozornost tem medijskim smetem samo zato, ker nas zanimajo kot fenomen, kam - in kako daleč - lahko pripelje prepričanje, da je državi in državljanom mogoče pomagati z medijem (ali z več mediji, ker so se do danes že nekoliko namnožili).

Pomota. Državi in državljanom ni mogoče pomagati z mediji. Z več mediji in z novimi mediji jim lahko samo uspešneje škodimo. Že od teh medijev, ki jih imamo - če jih ne znamo ne upravljati in jim ne znamo dirigirati -, državi in državljanom ne delamo koristi. Novi, ki so še bistveno slabši, pa še tem bolj medvedja usluga.

V tem smislu Nova24TV in drugi desni vibratorji obstajajo samo zato, da služijo dobremu, četudi namišljenemu političnemu počutju nikoli zadovoljnih pripadnikov in privržencev ustanoviteljske stranke.

Zadnja luknja na piščalki

A sedem let je še prekratka doba, da bi smeli soditi o zasluženi irelevantnosti in nezasluženi pozornosti tega in podobnih medijev. Pri vsej njegovi nepomembnosti žal pač ne moremo trditi, da ta desni medijski kontekst - z Novo24TV na čelu ali repu - nima otipljivega učinka. Dejstvo je namreč, da povzroča škodljive stranske posledice, ki z njim nimajo direktne zveze.

Desni medijski kontekst je na nedefiniran, neuporabnikom in nasprotnikom neviden način prisoten. Je v zraku in vpliva. Vpliva pa tako, da se desničarski novinarji množijo in celo prehajajo na RTV. Vpliva tako, da je RTV še vedno, eno leto po volitvah, trdno v pesti SDS. Vpliva tako, da se to mnogim - tudi ustavnim sodnikom, ne samo s piškotkarskim komentatorjem - zdi normalno in dopustno.

Prepričan sem, da se to ne bi dogajalo, če ne bi Janša že pred sedmimi, osmimi leti - ali v bistvu že veliko prej - začel sprva hlastno, pozneje pa potrpežljivo ustanavljati debilnih in zaničevanja vrednih, magari marginalnih medijev, ki pa niso brez stranskih učinkov. Brez njih bi bil Janša danes zadnja luknja na piščalki. In tudi če nikoli ne gledate Nove24TV, je to vendarle uspeh, ne?

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta