Kolumna Marka Crnkoviča: Mesni doručak imamo radi in si ga ne pustimo vzeti

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
25.12.2022 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Sloveniji pojé vsak človek 87,93 kilograma mesa na leto.
Profimedia

Tako imenovani tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka. Vse sestavine so pridelane ali predelane v Sloveniji. To je nacionalni, promovirani projekt, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.

Realnost preostalih dni v letu pa je seveda drugačna. Po zadnjih podatkih (za 2020) v Sloveniji pojé vsak človek 87,93 kilograma mesa na leto. Če to kilažo delimo s 365, dobimo 241 gramov ali skoraj četrt kile na dan.

Ni treba posebej poudarjati, da je evropsko letno povprečje mesa 20 kilogramov nižje (186 gramov na dan).

Neslovenska aktivnost

Takrat še mandatar Golob je maja letos rekel, da bi bilo za zdravje in okolje dobro, če bi jedli manj mesa. Prav, zakaj pa ne. A pravoverni mesojedci so načeloma dobronamerno izjavo trivializirali in profanizirali. Pa ne iz prehranjevalnih in prehrambnih razlogov, temveč iz političnih. Le kako si politik, ki se ima za svobodnjaškega, drzne ljudem pametovati glede hrane? In to celo glede mesa! Preobjedanje z mesom je namreč domoljubno, moško in konservativno, odpovedovanje mesu pa je del kulture kenslanja in signaliziranje namišljene moralnosti. Neslovenska aktivnost, tako rekoč. Za ta desne so klobase, biftki in ocvirki, za ta leve pa kaviar in avokado na toastu.

A kakorkoli, predsednik vlade je očitno mislil resno. Ta mesec je namreč začel ustanavljati Strateški svet za prehrano (SSP), ki naj bi se ukvarjal točno s tem.

SSP ima za zdaj petnajst članov, po novem letu - ko bo konstitutivna seja - pa jih bo imel še več. Kot beremo na spletni strani vlade, bo cilj SSP "priprava predlogov in ukrepov za boljšo oskrbo državljank in državljanov s cenovno dostopno kakovostno in varno hrano, ki ima hkrati tudi najmanjši možni negativni vpliv na zdravje ljudi, okolje in podnebje".

Apolitično spolitizirana koalicija

Prav tako resno kot Golob pa mislijo tudi njegovi nasprotniki. Kar je bilo pred pol leta samo opozicijsko, desničarsko nasprotovanje domislici novoizvoljenega mandatarja, je zdaj apolitično spolitizirana, gospodarsko-lifestyle koalicija ljudi proti konkretizaciji projekta.

Imam občutek, da so zdaj najbolj proti ljudje, ki jih načeloma ne bi prav nič motilo, če bi jedli meso samo petkrat na teden namesto vsak dan - vendar obenem taki, ki ne prenašajo, da bi jim kao vrhovni vegan to diktiral.

Kakor hitro so imena članov SSP prišla v javnost, so nasprotniki pohiteli z omalovaževanjem, da gre za pristransko sestavljeno, večinoma vegansko združbo.

Ker je tako pisalo

To fejsbukarsko in tviteraško denunciantstvo me v bistvu ne čudi. Čudi me kvečjemu, da je ta navijaška in posploševalna mentaliteta postala novinarska metoda. In to celo na RTV Slovenija! Tako smo v sredo zvečer v Odmevih slišali voditelja napovedati prispevek na to mesno temo, da je - oziroma "naj bi bila", s čimer vse rešijo - "več kot polovica članstva SSP privržencev veganstva".

Članov in članic SSP ne poznam in iz njihovih objavljenih poklicnih in strokovnih profilov ne morem sklepati, kako se prehranjujejo. Lahko pa na podlagi tega domnevam, da se bodo kompetentno ukvarjali s tem, za kar jih je vlada angažirala. Ampak medijem verjamemo samo še poljubno in selektivno. Žal. Drugi bodo raje domnevali, da je več kot polovica med njimi veganov. Ker je voditelj Odmevov tako rekel in ker je pisalo na MMC! Nasprotniki so dosegli svoj namen. Izmislili so si, da so člani SSP vegani.

Slikovito izražanje

Izmišljajo pa si tudi drugi. Bolj poklicani, da tako rečem. Če nič drugega, se vsaj slikovito izražajo. Uradno stališče kmetijsko-gozdarske zbornice je recimo, da gre za "demonizacijo" slovenske mesne industrije. Interesno združenje mesarjev in/ali mesninarjev pravi, da je SSP "očiten konflikt interesov" in da je to "škodljivo", "morda celo nevarno".

Najbolj smešni pa so tisti, ki se razburjajo, da jih ni zraven. Recimo predstavniki kmetijstva in živilstva in dotičnih strok. Za članstvo prikrajšani pravijo, da sestava SSP "ni uravnotežena glede na vključenost strokovnjakov celotne prehransko-živilske oskrbovalne verige".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta