Kako (ne)zdravo se prehranjujejo otroci: Po pici in hamburgerju še torta in sladoled

31.10.2021 04:40
Nova ameriška študija ugotavlja, da imate prav, če mislite, da se otroci večinoma nezdravo prehranjujejo. Po drugi strani pa se je poraba sladkanih pijač prepolovila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pica velikanka Foto: Profimedia
Profimedia

Nova študija je pokazala, da otroci in najstniki v ZDA zaužijejo večino kalorij iz ultra predelane hrane, kot so zamrznjena pica, obroki iz mikrovalovne pečice, čips in piškoti. Dve tretjini oziroma 67 odstotkov kalorij, ki so jih otroci in mladostniki zaužili v letu 2018, izvira iz ultra predelane hrane. Leta 1999 je bilo tovrstnih kalorij 61 odstotkov, podatek je objavila strokovna medicinska revija Jama (Journal of American Medical Association). Raziskava, v kateri so v ZDA analizirali prehrano 33.795 mladih, starih dve do 19 let, je ugotovila splošno slabšo hranilno sestavo ultra predelane hrane.

"To je še posebno skrb vzbujajoče pri otrocih in mladostnikih, saj so v življenjskem obdobju, ko si ustvarjajo prehranske navade, te pa se lahko ohranijo tudi v odrasli dobi," pravi Fang Fang Chang, avtorica študije in epidemiologinja za prehrano in rakava obolenja na Fakulteti za prehrano Univerze Tufts. "Prehrana z visoko vsebnostjo ultra predelanih živil lahko negativno vpliva na kakovost prehrane otrok in dolgoročno prispeva k slabšemu zdravju," še poudarja.

Eden od razlogov za večjo količino zaužite predelane hrane je lahko tudi priročnost, še pravi Changova. Industrijska predelava, kot je spreminjanje strukture in kemične sestave živil, ne daje živilom le daljšega roka uporabnosti, temveč tudi bolj všečen okus. "Sladkor, koruzni sirup, nekaj konopljinega olja in druge sestavine, ki jih običajno ne uporabljamo v kuhinji in jih ekstrahiramo iz živil in sintetiziramo v laboratoriju, se dodajajo v ultra predelana živila," pojasnjuje strokovnjakinja. "Namen tega je, da so zelo okusna in se jim bodo otroci težko uprli." V zadnjih dveh desetletjih se je sicer poraba nepredelane ali minimalno predelane hrane zmanjšala na 23,5 odstotka, pred tem je bil njen delež 28,8 odstotka, je še pokazala študija.

Največje kalorijsko povečanje so prinesle že pripravljene jedi, kot so pica, sendviči in hamburgerji, in sicer z 2,2 odstotka na 11,2 odstotka vseh zaužitih kalorij. Pakirani sladki prigrizki in priboljški, kot so torte in sladoledi, so na drugem mestu. Letu 2018 so predstavljali 12,9 odstotka pridobljenih kalorij v primerjavi z 10,6 odstotka leta 1999.

Bo dovolj? Foto: Profimedia
Profimedia

Če jih razčlenimo po rasi in etnični pripadnosti, je bila rast porabe ultra predelane hrane bistveno višja pri temnopoltih mladih v ZDA. Študija je tudi ugotovila, da so mladostniki mehiško-ameriških korenin uživali manj ultra predelane hrane, kar bi po mnenju raziskovalcev lahko nakazovalo, da so v latinskoameriških družinah jedli več doma pripravljene hrane.

Študija je tudi pokazala, da stopnja izobrazbe staršev ali družinski dohodek ne vplivata na porabo ultra predelanih živil, kar kaže, da je predelana hrana pogosto na mizi v mnogih gospodinjstvih. Toda odgovornosti za reševanje tega problema ne bi smeli naložiti samo na ramena staršev, je prepričana Changova.

Medtem ko bi starše in otroke spodbujali, naj razmislijo o zamenjavi ultra predelanih živil z minimalno predelano in nepredelano hrano, pa Changova dodaja, da so na ravni politike potrebne spremembe za doseganje širšega in trajnostnega učinka. Poraba sladkanih pijač, na primer. se je z 10,8 odstotka skupnih kalorij zmanjšala na 5,3 odstotka. Raziskovalci so ugotovili, da je upad lahko povezan z davki na sladke pijače in ozaveščanjem o učinkih sladkorja na zdravje mladih. "Morda smo pri sladkih pijačah vsaj delno zmagali v tej bitki, vendar nas čaka še ultra predelana hrana," pravi strokovnjakinja za prehrano.

Odvisnost od nezdrave hrane je vedno večji problem javnega zdravja, saj debelost med mladimi v ZDA (pa tudi drugod po svetu) v zadnjih dveh desetletjih vztrajno narašča. Avtorji študije pravijo, da je razmerje med debelostjo pri otrocih in ultra predelano hrano zapleteno, in priznavajo, da raziskave dosledno dokazujejo, kako visok vnos ultra predelane hrane prispeva k debelosti pri otrocih in mladih odraslih. Študija iz leta 2019, ki so jo izvedli raziskovalci na ameriškem Nacionalnem inštitutu za zdravje, je pokazala, da prehrana, v kateri je veliko ultra predelanih živil, spodbuja ljudi, da se prenajedajo in bolj pridobivajo telesno težo kakor tisti, ki se prehranjujejo z nepredelanimi ali minimalno predelanimi živili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta