Res morate jesti tako slano? Kako zaužiti manj bele začimbe, ki načenja vaše zdravje

15.10.2021 06:00
Znebimo se škodljive slane razvade.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sol morda ni "strup" s takojšnjim vidnim škodljivim učinkom, pa vendar je njeno dolgotrajno čezmerno uživanje vsako leto usodno za približno 2 milijona ljudi. Toliko jih namreč umre zaradi srčno-žilnih bolezni kot posledice prevelikega vnosa soli. Kako je zaužiti manj?

Profimedia

Najprej si moramo priznati, da je zaužijemo preveč, in nato razumeti, zakaj je to nevarno. Večina ljudi meni, da ne jé preveč slane hrane, saj se čutnice jezika na sol hitro privadijo in v resnici ne zaznajo, da je hrana preslana. Bistveno je, da se izogibamo živilom, ki imajo poznano naravno ali dodano visoko vsebnost soli. Te podatke lahko v najboljšem primeru najdemo na ovitkih živil. Na številnih, še posebno tistih, ki vsebujejo veliko soli, pa teh podatkov po navadi ni. To so zagotovo vsa industrijsko predelana, pripravljena in konzervirana živila. Tako raje izberimo tista, za katera vemo, da so brez dodane soli, in si namesto prehranjevanja "zunaj" sami skuhajmo manj slano hrano.

Profimedia

Ker največji delež zaužite soli dobimo prav s krušnimi in mesnimi izdelki, lahko tako sami poskusimo speči kruh ali pa si pripravimo še nepredelano meso. Drugi način, kako zmanjšati količino zaužite soli, je postopno zmanjševanje dosoljevanja hrane pri mizi. Čeprav bomo količino zaužite soli v nekaj mesecih tako precej zmanjšali, nam bo hrana še vedno okusna. Človeški organizem ne bo zaznal postopnih majhnih sprememb v slanosti in se bo nanje sčasoma privadil.

Profimedia

Namesto soli lahko pri pripravi obrokov uporabljamo tudi različna zelišča ali začimbe, ki prav tako obogatijo okus. Zmanjšanje količine soli izostri čute okušanja drugih sestavin hrane in s tem prinese gurmanske užitke na popolnoma drugačen način, hkrati pa zmanjša verjetnost za nastanek nevarnih bolezni sodobnega časa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta