Kajenje: Na vasi puhajo bolj

Reuters
05.05.2019 02:34

Mladostniki s podeželja počasneje opuščajo kajenje, na splošno pa delež mladih kadilcev po svetu upada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Po podatkih ameriške nacionalne raziskave o uporabi drog in zdravju, v katero je bilo v obdobjih 2008–2010 in 2014–2016 vključenih 95.600 najstnikov iz Združenih držav Amerike, je verjetnost, da bodo najstniki s podeželja začeli kaditi, za kar 50 odstotkov višja kot pri njihovih vrstnikih iz urbanih okolij. Delež mladih kadilcev na splošno sicer upada, vendar ne povsod z enako hitrostjo: pri mladostnikih iz mest je med preučevanima obdobjema upadel za polovico, medtem ko se je pri otrocih s podeželja zmanjšal le za tretjino, kljub temu da so raziskovalci upoštevali socialnoekonomske dejavnike, kot so spol, rasa, etnična pripadnost in družinski dohodki.
"To bi lahko pomenilo, da bomo v prihodnosti priča velikim razlikam med številom kadilcev zunaj mest in v njih. Iz tega se lahko razvije nov problem v javnem zdravstvu, kot ga še nismo videli," zaskrbljeno ugotavlja Noel Brewer z Univerze Chapel Hill v Severni Karolini. Brewer, ki v študiji ni sodeloval, pravi, da ta ne pojasnjuje, zakaj je prišlo do razlik, vendar so prejšnje raziskave pokazale, da najstniki s podeželja prej začnejo kaditi, imajo lažji dostop do tobačnih izdelkov ter pogosteje živijo z družinskimi člani, ki sami kadijo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta