Kaj Slovence združuje? Piparji, copate in pražen krompir ...

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
30.12.2018 05:02

Radi imamo šport, kulturo, izobraževanje, okolje in živali, smo gasilci, planinci, upokojenci ter tudi člani društev ljubiteljev praženega krompirja, vampov, golobov pismonoš, časomerilcev, moških copatarjev in talnih oblog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pražen krompir naj bo glavna jed, zdaj glavne jedi so lahko samo priloge.
Jan Štrukelj

V Sloveniji je registriranih 24.075 društev, največ imamo športnih in rekreativnih, 8475, umetniških in kulturnih je 4043, društev za pomoč ljudem je 3065, znanstvenoraziskovalnih, poklicnih, izobraževalnih društev 2264, društev za varstvo okolja, gojitev in vzrejo živali in rastlin je 1688, stanovskih društev 1431, turističnih društev 600, društev upokojencev 576, za razvoj kraja skrbi 1553 društev, za duhovno življenje 651, nacionalnih in političnih društev so našteli 335. Planinskih društev je 319, lovskih 472, čebelarskih 232, ribiških društev 136, društev za varstvo živali 105.

Piparji so tvorci slovenskega planinskega gibanja.
Arhiv Večera

Piparji so bili za slovenska planinska društva

Tiste, ki bi ob omenjanju društev copatarjev, ljubiteljev vampov, praženega krompirja in drugih odmahovali z roko, je treba spomniti, da smo v naših krajih že v predprejšnjem stoletju imeli posebneže, iz katerih so se norčevali in ki so postali pomembni za slovensko zgodovino. Člane društva Pipa so v Ljubljani in okolici imeli za čudake, a so bili odločilni za to, da smo na Slovenskem poleg nemškega planinskega društva dobili tudi slovensko in da se je v slovenskih gorah slišala slovenska beseda. Josip Hauptman, Ivan Korenčan, Henrik Lindtner, Anton Škof, Karl Seunig in Bogumil Kajzelj so bili polni iskrivih domislic, imeli so jih za lunatike, ki se slikajo s pipami v rokah, se dobivajo v gostilni na hribčku nad Ljubljano, izdajajo hudomušno glasilo in imajo prav takšna pravila. "Vsi piparji imajo enake pipe. Pipo, tobak in žveplenke mora pipar vedno pri sebi imeti in na zahtevo drugega piparja vse tri stvari pokazati; ako mu le ena teh stvari manjka, plača 4 kr globe; piparji se pozdravljajo z imeni naslednjih hribov: Tri­glav, Mangart, Grintovec, Črna prst, Lušarje, Stol, Goli­ca, Jošt, Janče, Katarina, Grmada, Šmarna gora, Krim; ako pipar piparja ne pozdravi z enim teh imen, zapade 2 kr globe, isto velja za odzdrav. Pozdravlja mlajši starejšega naprej. Dva piparja imata pravico skupno tretjega piparja vprašati za višino enega navedenih hribov; ako odgo­vor ni pravilen, plača nevednež 2 kr globe," je med drugim bilo določeno. Trije od njih, Hauptman, Škof in Korenčan, so 23. julija 1892 na Stolu sprejeli zgodovinsko odločitev, da ne odnehajo prej, dokler ne ustanovijo slovenskega planinskega društva. Ni bilo lahko, a so uspeli, naredili so društvo, iz katerega je zrasla najmnožičnejša organizacija rekreativcev na Slovenskem.

Bratstvo velike žlice je za jedi, ki jih zajemamo z - žlico.
Igor Napast

Za domovino s praženim krompirjem naprej

Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi je kot piparji nastalo iz hudomušnega prebliska. Okoli novega leta 2000 je skupinica ljudi v vili Podrožnik v Ljubljani jedla pražen krompir kot prilogo h glavni jedi in ugotavljali so, da je tako dober, da bi moral biti glavna jed. Jure Lenard in kolegi so ustanovili društvo za dosego tega cilja in odtlej se trudijo "poveličati pražen krompir v glavno jed in se zavzemati za njegov obstoj". In tako jih je 23. maja 2000 pet imelo občni zbor, potem so se do novembra usklajevali in uskladili z državno upravo, da so jih registrirali kot društvo. V letu kasneje se je začel priliv članov in simpatizerjev, priljubljeno zbirališče je bila Gostilna pri Pavli. V Mokronogu je bil prvi svetovni festival praženega krompirja, na katerem se je kljub dežju zbralo tristo ljudi, praženi krompir je bil glavna jed, vsa druga hrana so bile priloge.
Vendar v društvu niso ostali samo pri krompirjevih kosilih, ampak praženi krompir promovirajo tudi na področju kulture, gospodarstva in turizma.

Globalne jedi naj ne preženejo pohorskega piskra z jedilnikov.
Andrej Petelinšek
Obstaja tudi društvo ljubiteljev starih bark.
Igor Napast

Oživljanje preteklosti v sedanjosti

Zbirateljskih društev je v Sloveniji registriranih 57, veliko jih je torej neorganiziranih, ker smo mi narod zbiralcev, tu vsak nekaj zbira. Društvo ljubiteljev ročnih ur in nakita Urca je v Celju, v Mariboru se društvo ljubiteljev ur imenuje Tik tak. Društvo maketarjev in igralcev namiznih strateških iger imajo v Ljubljani, društvo ljubiteljev preprog, talnih oblog, oblazinjenega pohištva in notranjosti avtomobilov je v Mariboru.
Društva starodobnikov skrbijo za ohranjanje tehnične kulture, obstajajo tudi društva ljubiteljev ameriških in britanskih avtomobilov. Društvo ljubiteljev avtomobilov imajo v Rogaški Slatini, društvo ljubiteljev tovornjakov in voznikov Carji cest je na Jesenicah. Klub ljubiteljev stare tehnike je v Medvodah, v Slovenj Gradcu imajo klub šoferjev, ljubiteljev dobre kave in igralnih avtomatov, enemu od slovenskih moto klubov je ime Vroče gume. V Piranu je društvo ljubiteljev starih bark. V Sežani imajo kulturno-športno razvojno društvo Kraški traktorski zbor.

Igor Napast

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta