Kaj dela EU?

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
10.05.2020 05:00

Komisar za krizno neupravljanje prihaja iz Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EU se ni izkazala z ažurnostjo.
Dati Bendo

Še pomnite, gospodje politiki (no, kakšna gospa je verjetno tudi bila vmes), kako ste nas prepričevali o nujnem, neizogibnem vstopu v Evropsko unijo. Glej ga, zlomka, a Slovenije ni konec, četudi EU v koronakrizi praktično ničesar ni ukrenila oziroma je na nastalo situacijo reagirala z refleksom mrtve žabe. Vsaka članica EU je ukrepala na lastno pest, ker ji drugega, žal, ni preostalo: boljši bomo kot sosedi, še bolj bomo zaprli svoje meje, še bolj učinkovito "kradli" zaščitne maske in za vsako ceno nabavljali dodatne respiratorje. A če verjamemo stroki, da "smo v izrazito občutljivem času, ko lahko zdrsimo v nov val epidemije", kot se je izrazil Milan Krek (končno primeren) direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), potem vemo, da sovražnik (koronavirus) nikoli ne počiva. Na Švedskem so menda covid-19 zaznali že novembra lani, v Franciji že decembra; torej smo bili v karanteni, ki so nam jo vcepili kot rešilno bilko, vsaj četrt leta prepozno.
Mlačni nagovori Ursule von der Leyen, predsednice Evropske komisije, so še bolj brezplodno obupni od klavrnega stanja njenega predhodnika Jean-Clauda Junckerja. ​Ko bi moral "naš" Janez Lenarčič tuliti, udarjati po mizi in deliti nasvete, ker pač je kao neki evropski komisar za krizno upravljanje, se oglaša preudarno, v glavnem pa je modro tiho. Navajam primer ažurnosti: 2. maja pod rubriko "najnovejše" na spletni strani sporočajo: "Italiji, Španiji in Hrvaški je že bilo (iz programa rescEU) dobavljenih 330.000 mask. Dodatne pošiljke bodo sledile." Drugega maja se to bere kot prvoaprilska šala. Še mala Slovenija si je vmes, brez pomoči EU, nabavila na milijone zaščitnih mask?! Pustimo ob robu, kdo je z njimi zaslužil in kdo si jih je zaslužil.
Glede na neodzivnost "interventnih mehanizmov" EU-ja in totalno nepripravljenost odločno ukrepati v stanju krize (milijardna pomoč prizadetim zaradi koronavirusa je pač nekaj v oblakih) pričakujemo, da bo EU prejela Nobelovo nagrado za medicino, če je že leta 2012 prejela Nobelovo nagrado za mir. Ker toliko kot za mir je EU gotovo postorila za medicino, če ne celo več - več niča.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta