Izbor Sommelier Selection - skoraj normalno, a z zamikom

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
14.06.2020 04:40

Ukrepi zaradi koronavirusne epidemije prestavili tradicionalni sommelierski izbor na kasnejši čas. Kakšno vino h kateri jedi, kot aperitiv, digestiv ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žemljica in voda sta za nevtralizacijo ustne votline med sortami in vzorci obvezna.
Darinko Kores Jacks

Kako z v (po)koronavirusnih časih običajno zaščitno masko na obrazu okušati in merodajno oceniti kakovost vina ter njegovo ujemanje z določenimi vrstami hrane pa še kaj? Bogme, težko! Pravzaprav nemogoče. Še toliko bolj, če je treba v miru in kljub hitri strežbi maksimalno zbrano oceniti tam nekje 80 zelo različnih vzorcev glede na kar nekaj kriterijev.

Vse bolj razvejeno

Prav to vinski svetovalci (sommelierji) pod okriljem mariborskega zavoda SloVino že 17 let počnejo vsako pomlad. Začelo se je - malce po tujem vzoru - z vini, ki se podajo k špargljem. Nato so dodali še gobe. Pa ribe. Pa govedino in divjačino. Pa svinjino ... Pa seveda sladice. Posebej še prekmursko in prleško gibanico. Od letos tudi primernost vina za aperitiv ali digestiv. Pa še podobnost slogu tako imenovanih oranžnih vin - kar načeloma ni ne plus ne minus, ampak le sorodnost resda nekoliko kontroverzni specifiki, katere trendovstvo je sicer že malce v zatonu ...

Kljub omejitvam je v vsaki od treh skupin ocenjevalo okrog deset ljudi.
Darinko Kores Jacks

Ugled izbora narašča

Ker je lanski (torej tekoči) vinski letnik nadpovprečen in ker je tudi vsakoletni izbor Sommelier Selection vse bolj uveljavljen, seveda ne preseneča, da je 62 slovenskih vinarjev poslalo v presojo še več vzorcev kot v preteklih letih - tudi bolj zrelih pa celo kako arhivsko poslastico. In tako je bilo treba oceniti kar 243 zelo različnih vrhunskih vin. Na ustrezen način in v primernem ambientu, kakopak - pa covid-19 gor ali dol.

Iz pokoronskih varnostnih razlogov je morala biti razdalja med člani komisije večja kot sicer.
Darinko Kores Jacks
KTID Kelih

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta