Iščejo prostovoljce, ki bi testirali kontracepcijski gel za moške

NR
09.12.2018 06:06

Znanstvenike zanima le dvoje: bo maža fantom in možakom všeč in ali jo bodo uporabljali. Stare dobre antibejbi tabletke so bolj zanesljive kot kondomi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tablete čakajo gel za moške.

Ameriški inštitut za zdravje (NIH) išče prostovoljce, ki so pripravljeni preizkusiti nov kontracepcijski gel za moške. Gel, ki si ga morajo testiranci vsak dan vtirati v kožo na ramenih, postopoma zmanjša število njihovih spermijev, zato ženska po spolnem občevanju z njimi ne more zanositi. Ameriški inštitut za zdravje otrok in človeški razvoj (NICHD), ki deluje v okviru NIH, pravkar išče 400 parov z vsega sveta, da bi preverili, kako učinkovito gel preprečuje nosečnost, kako je ljudem všeč in ali ga bodo moški uporabljali v skladu z navodili.

Seveda v sodelovanju s partnerkami

"Moški bodo učinkovitost gela tokrat prvič testirali skupaj s partnerkami," pojasnjuje Diana Blithe, vodja programa NICHD za razvoj kontraceptivov. Med sestavinami gela, poimenovanega NES/T, je poleg ustreznega odmerka testosterona tudi spojina segesteron acetat, ki vsebuje hormon progesteron in jo proizvajajo pod imenom nestoron. "Gel si moški vsak dan vtre v kožo na hrbtu ali ramenih, da se preko nje absorbira v krvni obtok. Med testiranjem se je izkazalo, da progesteron zavira naravno izločanje hormona testosterona in močno zmanjša proizvodnjo sperme ali jo celo povsem ustavi," so v izjavi za javnost napisali predstavniki NICHD.

Simulira nosečnost

Nestoron se v kombinaciji s hormonom estradiolom uporablja tudi kot ženski kontraceptiv. Gre za vaginalni hormonski obroček za preprečevanje zanositve, ki ga je avgusta odobrila ameriška uprava za hrano in zdravila. Kako lahko isti hormon deluje kot kontraceptiv pri ženskah in moških? "Razlog je v tem, da imajo mnogi hormoni podobno kemično strukturo," pojasnjuje Blithova. Pri moških ta hormon telo prepriča, da lahko neha proizvajati spermo, medtem ko pri ženskah simulira nosečnost in njihovo telo prepriča, da lahko neha proizvajati jajčeca. "Moški imajo običajno zelo nizke ravni progesterona. Nato so nenadoma izpostavljeni velikim količinam tega hormona, kar sporoča njihovim testisom, da jim tega steroida trenutno ni treba več proizvajati," navaja Diana Blithe. Nizki odmerki testosterona v gelu preprečijo nezaželene stranske učinke, kot sta zmanjšan libido in izguba mišične mase. "Ta kontracepcijski gel ima zelo velik potencial," meni dr. William Bremner z medicinske fakultete pri Univerzi v Washingtonu, ki sodeluje pri testiranju gela. "Prepričanje, da moških sredstva za nadziranje lastne plodnosti ne zanimajo ali se jih celo bojijo uporabljati, je napačno. Dobro vemo, da to ni res." Vprašanje je torej, kako učinkovit bo gel. Različne metode preprečevanja zanositve so različno uspešne. "Kontracepcijske tablete so, če jih ženska je v skladu z navodili, zelo zanesljive. Odpovedo le v približno sedmih odstotkih primerov. Tudi kondomi so zelo zanesljivi, če jih uporabljamo pravilno, vendar kljub temu odpovedo v dvanajstih odstotkih primerov," še pravi Blithova. "Ali mislim, da bodo moški gel uporabljali? Nedvomno so ga sposobni uporabljati in ga tudi želijo uporabljati. Toda tudi moški so ljudje in ljudje so pač pozabljivi."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta