Grenivka je velika sovražnica celulita

NR
12.05.2019 02:14

Izvrstna poletna osvežitev, polna vitaminov in mineralov, ki kuri maščobe in zdravi žalost. Zatorej brž po grenivko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdečkaste so bolj sladke
Wikipedia

Grapefruit (grejpfrut) je križanec limone in pomaranče, slovenimo ga v grenivko. Ta sadež rumenkaste, oranžne ali svetlo rdečkaste (roza) barve je kar nekako po krivici zapostavljen, ko nabavljamo sadje in zelenjavo za spomladansko čiščenje telesa in duha. Ponavadi prej pograbimo limono in pomarančo (tudi mandarino); podobno je kot pri nabavi psa, kjer imajo čistokrvni (povsem neupravičeno) že v startu prednost pred križanci. Grenivki delamo veliko krivico, ker jo ne izberemo prve, enako se ji godi kot zelju in fižolu, ki ju naše telo kar posesa vase, tako zelo ju potrebuje.
Verjetno je nastala s križanjem pomela in pomaranče; je pa bistveno večja kot pomaranča in manjša od pomela. Izvira z Daljnega vzhoda, v Evropi se je uveljavila zadnjega pol stoletja. Drevo zraste tudi do petnajst metrov, ima temno zelene liste in bele cvetove. Ena samcata rastlina lahko v dobri sezoni "proizvede" tudi do 600 kilogramov sadežev. Premer zrelega okroglastega sadeža z debelo lupino je približno deset centimetrov, tehta 200 do 450 gramov, odvisno od sorte.
Vsaj zaradi dveh njenih zdravilnih lastnosti bi grenivko morali uživati več in večkrat: ker je antidepresiv in kuri maščobe. Menda celo zdravi žalost, saj vsebuje ogromno vitaminov, mineralov, vlaken, antioksidantov, kislin ... Je sovražnica celulita, torej je naša dobra prijateljica. Pospešuje prebavo, čisti črevesje, celi želodčne razjede, poživlja srce in ožilje, pomaga pri nespečnosti, krepi mišice in imunski sistem, lajša obolenje ven.

Zakladnica vitamina C
Natalija Jurše
Wikipedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta