Frizerji lahko odkrijejo kožnega raka

Reuters
18.08.2019 04:58

Čeprav melanom na glavi ne nastane tako pogosto kot na drugih delih telesa, ima pogosteje resne ali celo smrtne posledice, saj tam pacienti ne opazijo temnih znamenj in drugih sprememb na koži.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne sramujte se vprašati frizerja, ali opazi kaj nenavadnega na koži vaše glave.
Profimedia

Zaradi ugotovitev nove raziskave, objavljene v reviji Journal of the American Academy of Dermatology, se bodo frizerji v prihodnje morda usposabljali za odkrivanje kožnega raka na glavi, obrazu in vratu. Ker so namreč pogosto v stiku s tem delom telesa svojih strank, lahko vidijo morebitne spremembe na koži ali materinih znamenjih, ki bi utegnili biti znak melanoma, piše v študiji.
"Frizerji so v edinstvenem položaju, ki jim omogoča zgodnje odkrivanje kožnega raka. Ljudje so jim bolj zvesti kot marsikomu drugemu," je v pogovoru za Reuters Health pojasnila glavna avtorica raziskave dr. Suephy Chen z univerze Emory v Atlanti. Pravi tudi, da iz prejšnjih študij vemo, da bi to z veseljem počeli in si celo želijo, da bi jih dermatologi ustrezno izurili.

Frizerji so za izobraževanje

Chenova je s kolegi jeseni 2017 opravila anketo s frizerji, ki so bili zaposleni v 15 frizerskih salonih, oddaljenih do 48 kilometrov od univerze Emory. Odgovorilo jim je 229 vprašanih iz dvanajstih salonov. Vprašanja, ki so jim jih zastavili, so bila med drugim, ali so že kdaj pregledali kožo oziroma znamenja svojih strank, ali jih je katera izmed strank kdaj za to prosila ter ali so katero od strank kdaj napotili k zdravniku, ker so na njih opazili neobičajno znamenje.
Anketiranci so morali navesti tudi razloge, zakaj ne bi želeli pregledati kože stranke ter ali menijo, da bi bilo treba stiliste in frizerje naučiti odkrivati kožnega raka in kako bi jih bilo najbolje pripraviti na to. Med sodelujočimi je bilo 82 odstotkov žensk in 86 odstotkov svetlopoltih, po njihovih lastnih ocenah pa so bile skoraj vse njihove stranke (97 odstotkov) svetlopolte. Velika večina (93 odstotkov) vprašanih je odgovorila, da želijo izvedeti več o odkrivanju raka, 73 odstotkov pa jih je bilo prepričanih, da bi se morali frizerji o tem izobraževati, čeprav je le 40 odstotkov anketiranih menilo, da bi morala biti takšna izobrazba za frizerje obvezna.
Med glavnimi razlogi, zakaj strankam ne pregledajo kože, so navedli, da za to niso primerno usposobljeni, da niso dovolj prepričani o svojem znanju, da ne vedo, kako v tem primeru ustrezno ravnati, poleg tega jim je neprijetno govoriti o takšni temi s svojimi strankami.

Frizer rešil mladoporočenca

"Veliko pacientov je že pristopilo k meni in mi reklo, da je njihov frizer ali brivec opazil, da imajo nenavadno materino znamenje ali pego, in so se zato naročili na pregled. Vsaj pri šestih se je naposled izkazalo, da je res šlo za melanom," pravi dr. Neda Black iz dermatološkega centra v Pasadeni v Kaliforniji, ki sicer ni sodelovala v raziskavi.
Čeprav melanom ne nastane tako pogosto na glavi kot na drugih delih telesa, ima pogosteje resne ali celo smrtne posledice, saj tam pacienti ne opazijo temnih znamenj in drugih sprememb na koži. Zato je za ljudi, ki se pogosto zadržujejo na prostem, priporočljivo, da gredo na pregled, še posebej zato, ker si redkokdo namaže glavo z izdelki za zaščito pred soncem.
Blackova pravi, da je bil njen prvi pacient s to obliko raka 30-letni moški, ki se je malo pred tem poročil. "Na srečo smo ga uspešno pozdravili, vendar če njegov frizer ne bi opazil znamenja, bi lahko umrl."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta