Francozi znajo

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
16.12.2018 05:03

Svetovni prvaki v nogometu in protestih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ko slišim za upor delavcev in kmetov v Franciji, si vedno rečem, tako se to dela, vse priznanje. Tako se bori za svoje pravice! Ne pa ponižni državljani Slovenije, ki si domišljamo, da le mi na vsem svetu vemo, do kod sega meja (po)trpljenja - Cankarjevi hlapci in Čorbini dunajski kočijaži. Ne, po novem letu za Slovence ne bo bolje, ker vemo, da je v vsakem primeru lahko slabše; obup, ki ga stoično prenašamo. Ko so v Franciji napovedali zvišanje trošarin na gorivo, so ljudje, normalno, protestirali na ulicah in dosegli svoje. Ko v Sloveniji dvignejo trošarine na bencin, se "delamo Francoze" - pregovor, ki ga bomo morali črtati iz uporabe in kolektivne zavesti. Če bi se "delali Francoze", bi imeli minimalno plačo 1500 evrov plus, od novega leta dodatnih 100 evrov, ki so jih rumeni jopiči izbezali od predsednika Macrona.
Zadovoljen Slovenec bi takoj zamenjal z nezadovoljnim Francozom, ki pod Eifflovim stolpom kupuje francoski sir v prodajalni E.Leclerc po francoskih cenah s francoskimi minimalnimi in maksimalnimi plačami; ker so cene izdelkov v E.Leclercu podobne, če že ne povsem enake, v Mariboru in Ljubljani, v Strasbourgu in Parizu. Slovenija, stalna opazovalka dogajanja v EU, ne pa enakopravna država članica EU!
Macron obljublja kot Božiček: nadure ne bodo obdavčene in zanje ne bo treba plačati socialnih prispevkov. Uf, kaj sploh so nadure, se sprašujemo slovenski delavci. Saj, Slovenci delamo tudi deset ur na dan, a za presežne ure dobimo proste dneve, ki jih v nadaljevanju leta ne moremo koristiti, ker je v firmi premalo zaposlenih in preveč dopustov in neopravljenega dela in je dvig minimalne plače za 13,13 evra strošek, ki bi delodajalce najmanj ubil ... Za Francoze prezapleteno.
EU je lani za subvencije francoskih kmetov namenila dobrih sedem milijard evrov, za dve milijardi več kot španskim na drugem mestu. Pa poredni francoski kmeti še niso zadovoljni, na dirko po Franciji se bodo pripeljali s traktorji in kolesarjem zaprli pot. Bravo, Francozi! Zame ste svetovni prvaki, v nogometu in protestih. Vredni posnemanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta