(FOTO) Več cvetja bo prineslo več veselja. Naučite se, katere rastline dobro uspevajo v vaši zemlji

Matic Sever Matic Sever
27.03.2022 04:00

Ponavljanje ključnih oblik ali barv daje občutek umirjenosti in vizualne enotnosti. V idealnem primeru bi morale biti rastline, ki se ponavljajo v zasaditvah, dolgo zanimive za pogled oziroma bi morale dolgo cveteti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matic Sever

Predvsem začetniki se v poplavi sadik v prodaji pogosto ne znajdejo in brez pravega načrta in razmisleka nakupijo vsega po malo, pač tisto, kar jim ob nakupovanju "pade v oči". Da bo pot do lepega cvetličnega vrta in posameznih cvetočih gred plodna, je dobro upoštevati nekaj osnovnih vodil.

Poznate svoj vrt?

Preden se sploh osredotočimo na cvetlice, moramo vedeti, s kakšnim vrtom imamo opravka. Vprašati se moramo, koliko je sonca in sence na delu vrta, ki ga nameravamo urejati, kakšna so tla, so težka, peščena, suha, zamočena … Je lega zelo vetrovna ali zavetna in zato toplejša?

Tla so naš beli papir za lepo sliko, torej osnova. Če so težka, glinasta, se vlažna zlahka oblikujejo v svaljek med dlanema, če pa so suha, so zelo trda in razpokana. Druga skrajnost so zelo odcedna peščena tla, ki vodo zadržijo le kratek čas, se pa hitreje ogrejejo in so bolj zračna. Taka zemlja je sipka, iz nje ne moremo ustvariti svaljka ali kake stabilne gmote. Idealna tla so nekaj vmes, zato težkim dodajamo organsko snov in morda celo pesek, peščenim pa glino oziroma pogosteje kompost ali preperel hlevski gnoj.

Naučite se, katere rastline dobro uspevajo v vaši zemlji. To je lahko že prva dobra usmeritev tudi za oblikovalsko smer. Če ste zaljubljeni v bolj naraven videz zasaditev, je priporočljiv obisk bližnjih naravnih območij, ki posnemajo vaše razmere v divjini. Tam odkrijete cvetlice, ki so vam všeč.

Barve in razmerja

Najboljša pot je pot k videzu povezanosti, če že ne celotnega vrta, pa vsaj povezanosti znotraj posameznih delov vrta. Zelo pomaga, če se omejimo na manjše število barv in raje odkrivamo pestrost odtenkov. Na tak način se izognemo morebitnemu hitremu zdrsu k barvnemu kiču.

Matic Sever
Matic Sever
Matic Sever

Kadar izberemo nekaj podobnih odtenkov, lažje ustvarimo občutek harmonije. Kombinacija modre in rumene je na primer sveža, živahna in poletna. Na sončnem mestu topli toni, kot so rumeni, oranžni in rdeči, kar najbolje izkoristijo svetlobo, zlasti v "zlatih urah", ko sonce vzhaja ali zahaja, kar žarijo. Je pa lahko zelo toplih barv tudi preveč.

Modri ​​odtenki dopolnjujejo rumene in ustvarjajo harmonijo in živahnost. Občasne kapljice vroče oranžne in rdeče dodajo malo vznemirjenja. Če želimo zelo umirjeno vzdušje, se morda omejimo na bele cvetove in obilico zelenih odtenkov, ki jih najdemo v listih in steblih številnih rastlin.

Še nekaj trikov

Cvetoče rastline imajo več osnovnih oblik cvetov ali socvetij: klase, prosojna socvetja, marjetičasta socvetja, gumbe, krogle, kobule … Poskusite družiti različne oblike in preverite, ali se med seboj ujamejo. Dobro si je zapomniti naslednje: manj ko je različnih barv, bolj je pomembna pestrost oblik in obratno.

Ponavljanje ključnih oblik ali barv daje občutek umirjenosti in vizualne enotnosti. V idealnem primeru bi morale biti rastline, ki se ponavljajo v zasaditvah, dolgo zanimive za pogled oziroma bi morale dolgo cveteti.

Pri sajenju poskusite prefinjeno vnesti eno plast v drugo, da ustvarite bolj naraven videz. Če rastline po velikosti od roba grede proti ozadju nanizamo stopničasto po višini, se nam lahko zadaj marsikatera nekako izgubi in jo lepše predstavimo, če tudi skozi zasaditev peljejo nižji koridorji, ki bolj nazorno predstavijo rastlino v ozadju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta