AMG: Delavnica za navite zvezde

Artur Švarc
16.06.2024 03:00

Danes je del srebrne zvezde iz Stuttgarta, pred več kot pol stoletja pa je AMG nastal kot delavnica za dirkaške motorje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
AMG-jeva četica skozi leta z znamenitim 300SEL 6.8, imenovanim tudi rdeča svinja, ki je zmagal na 24 ur Spa 1971.
Mercedes-benz

S sedežem v Affalterbachu v zvezni deželi Baden-Wurttemberg je bil AMG sprva neodvisno podjetje za »navijanje« Mercedesovih avtomobilov in dirkaška divizija, potem pa je veliki koncern DaimlerChrysler leta 1999 kupil večinski delež predelovalca in 2005. opravil tudi prevzem. Mercedesi z značko AMG so tipično bolj agresivnega videza, z močnimi motorji, izboljšanimi voznimi lastnostmi in lego ter okrašen z aerodinamičnimi dodatki. Posledično so tudi najdražje različice posameznih modelov, je pa AMG tu in tam predeloval tudi Hondine in Mitsubishijeve modele. A vrnimo se na začetek.

AMG je bil ustanovljen leta 1967 v Burgstallu na Muru kot delavnica za izdelavo motorjev za dirke in razvoj. V roke sta si segla dva nekdanja Mercedesova inženirja, Hans Werner Aufrecht in Erhard Melcher. Začetnici njunega priimka tvorita prvi dve črki imena AMG, medtem ko tretja – G – pomeni Grossaspach, Aufrechtovo rojstno mesto. Leta 1976 se je večji del takrat že kar lepe male tovarne preselila v Affalterbach, na stari lokaciji v Burgstallu je ostal le oddelek za razvoj dirkalnih motorjev. V tem obdobju je Erhard Melcher prodal svoj delež v podjetju, ostal pa je zaposlen v oddelku v Burgstallu.

Erhard Melcher in Hans Werner Aufrecht (na levi), ustanovitelja AMG in gospoda, ki jih štejeta že 84 oziroma 85.
Mercedes-benz Ag
AMG 300 CE 6.0 (1988) na osnovi C124, imenovan tudi hammer, z značilnimi AMG-jevimi platišči.
Mercedes-benz

Prvi projekti AMG so bili razvoj in izdelava dirkaških motorjev, potem pa je sledila še predelava (tuning) Mercedesovih serijskih avtomobilov. AMG je izdeloval tudi neuradno serijo nadgradenj in dodatkov za Mercedese R107 in C107 (SL, 1971 – 1989), W116 (Razred S, 1972 – 1980), W123 (predhodnik Razreda E, 1976 – 1985), W124 (Razred E, 1984 – 1997), W126 (Razred S, 1979 – 1992), R129 (SL roadster, 1989 – 2001) in W201 (Razred C, 1990 – 1993). Od osemdesetih let do leta 1990 je AMG pripravljal tudi številne pakete izboljšav serijskih motorjev, litih platišč in stilističnih dodatkov, vse popolnoma neodvisno od matične tovarne Daimler-Benz. 1990. so podpisali s koncernom uradno pogodbo o sodelovanju, s katero so njihovi dodatki in predelani avtomobili dobili mesto v Mercedesovih salonih. Ko je leta 1999 velikan, takrat z imenom DaimlerChrysler (združen z ameriškim Chryslerjem), kupil večinski delež v podjetju, je AMG postal njihov uradni oddelek in del matičnega koncerna.

Kaj vse so počeli pri AMG? Nadgradnje moči pretežno osemvaljnih motorjev so dosegali s povečanjem prostornine, polirali vstopne vode in glave, optimizirali težo sistema ventilov in spremenili čas njihovega odpiranja z bolj agresivnimi odmičnimi gredmi. Kupci so si lahko omislili tudi petstopenjski ročni menjalnik, ki ga Mercedes že od začetka sedemdesetih ni več ponujal z V8-motorji. Z znižanjem podvozja in tršimi vzmetmi so izboljšali lego, avte pa so preobuli večinoma v 15- in 16-palčna ATS-AMG petkraka lita platišča, ki danes veljajo za legendarna. Zelo popularni so bili tudi aerodinamični dodatki, od subtilnih spojlerjev do kitov za širjenje s kolesnimi loki in pragovi. Na meniju so bili tudi Recarovi športni sedeži, manjši volan, drugačni merilniki, barva karoserije ali črna barva namesto kroma, prestavne ročice, radio, oblazinjenje po želji kupca in dodatni leseni okraski.

Med njihovimi najbolj slavnimi predelavami je recimo razred E W124, ki je leta 1986 veljal za najhitrejšo limuzino na svetu. 5,6-litrski V8-motor je imel za takratne čase napredno tehnologijo 4 ventilov na valj, od 100 do 200 km/h pa je imel boljše pospeške od Lamborghinija Countach. V začetku novega stoletja se je AMG osredotočal predvsem na V6- in V8-motorje, podprte s kompresorjem (te žene jermen motorja), uradno pa so se kompresorskemu prisilnemu polnjenju odpovedali leta 2006, ko so predstavili atmosferski 6,2-litrski V8. Istega leta so šefi napovedali, da bodo prihodnje motorje poganjali turbo polnilniki (te poganjajo izpušni plini). AMG se v zadnjem desetletju tudi ni podal v tekmo z bavarskimi konkurenti, BMW-jevim oddelkom M, ki je pripravljal močno navite dizelske motorje.

Najbolj naviti različici GT Black Series in GT 63 S sta bila varnostni in medicinski avto v F1 v sezoni 2022.
Mercedes-benz Ag

Najbolj zanimiva je prav razlika v filozofiji med AMG in BMW M – AMG ni povsem osredotočen na športnost, pač pa pušča tudi prostor za sproščeno vožnjo, udobje in praktičnost. Če sta ustanovitelja, Hans Werner Aufrecht in Erhard Melcher, dajala poudarek na prave dirkaške stroje, je Mercedes-AMG v nekem ne tako davnem obdobju dal poudarek na surovo moč in manj na vozne lastnosti – v zadnjih letih se poudarek spet vrača na izdelavo pravega športnega avtomobila.

Pri AMG so se do sredine sedemdesetih let posvečali tudi dirkaškim prvenstvom, najbolj znameniti model je Rote Sau (rdeča svinja), 300SEL 6.3, s katerim so leta 1971 nastopili na 24 ur Spa in na evropskem prvenstvu turnih avtomobilov. 1988. je AMG za Mercedes pripravil tudi W201 za nemško prvenstvo DTM. Po nakupu deleža v AMG se je dirkaški del preselil pod novo ime, HWA (Hans Wevner Aufrecht) ali tudi HWA Labs. Njihov prvi dirkaški izdelek je bil ponesrečeni CLR, od leta 2000 pa so poskrbeli tudi za udejstvovanje Mercedesa v DTM. Od 2012. je AMG tudi del imena Mercedesove dirkaške ekipe v formuli 1, Mercedes AMG Petronas.

AMG ni bil omejen le na Mercedes, pač pa je sodeloval tudi z italijanskim butičnim proizvajalcem Pagani, ki je prevzel 7,2-litrske V12, ki so nekoč poganjali superšportnika CLK GTR, in jih uporabil v modelih Zonda in Huayra. Mercedes prek AMG sodeluje tudi z Aston Martinom in zanje pripravlja V8-motorje, od leta 2021 pa si znamki Mercedes in Aston Martin delita tudi službo varnostnega in medicinskega avtomobila v formuli 1.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta