(FOTO) Nekaj cvetočega za ribnik

Matic Sever Matic Sever
13.09.2020 03:00

Voda ima zelo pozitiven vpliv na naše počutje. Večina rastlin za ribnik je hitrorastočih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Geum rivale - potočna sretena
Matic Sever

Vodni motivi, še posebno ribniki, so eden bolj zaželenih vrtnih motivov pri nas. Voda ima zelo pozitiven vpliv na naše počutje, naj gre za prijetno žuborenje ali za sproščujoč pogled na odsev na vodni gladini. To je tudi okolje, kjer v naravi najdemo najbolj bujno rastje. Rastline bolj ali manj natančno ločimo glede na to, koliko vlage oziroma vode prenesejo. Imamo take, ki jim ustreza le vlažna zemlja, take, ki so občasno lahko poplavljene, nekatere se dobro počutijo v plitvinah, druge v globoki vodi, nekatere pa sploh ne potrebujejo zemlje in prosto plavajo na površju.
Večina teh rastlin je hitrorastočih, le pri zasajanju in kasneje pri oskrbovanju nasada moramo paziti predvsem na to, da vzdržujemo red. Brez nadzora bi namreč rastline hitro prerasle ena drugo in vse skupaj bi bilo videti kot divje zaraščeno močvirje.
Rastlin za tovrstne motive je kar precej, zato poskušamo uravnotežiti nabor tako, da bo v našem ribniku zastopana vsaj kakšna rastlina, ki poskrbi za kisik v vodi, kakšna plavajoča, seveda pa ne sme manjkati tudi nekaj cvetočega. Tule je le manjši izbor, ki vam bo morda prišel prav pri zasajanju novega motiva ali dopolnitvi obstoječega.

Darmera peltata - ščitnik
Matic Sever
Caltha palustris - kalužnica
Matic Sever
Iris pseudacorus - vodna perunika
Matic Sever

Geum rivale - potočna sretena

Višina: 40 do 50 cm
Cveti: V, VI
Zelnata trajnica naravnega videza. Prijajo ji vlažna tla na soncu ali polsenci. Konec pomladi in v začetku poletja se pojavijo kimajoči cvetovi v pastelno marelični do rožnati barvi. Nekoliko dlakavi listi so zbrani ob tleh.

Caltha palustris - kalužnica

Višina: 30 cm
Cvetenje: pomlad
Samonikla rastlina, ki jo najdemo po močvirjih in ob potokih, torej jo lahko sadimo tako v vlažno zemljo kot plitvine. Spomladi jo že na daleč opazimo zaradi žarečih zlato rumenih cvetov. Je gručaste razrasti.

Ceratophyllum demersum - navadni rogolist

Višina: nedoločena
Ne cveti oziroma cvetenje ni opazno.
Podvodna rastlina, ki jo uporabljamo predvsem za čiščenje vode, predstavlja pa tudi odlično zavetje za številne drobne vodne živali. Nežni poganjki ves čas rastejo, iz njih pa izraščajo ozki listi. Raste v globlji vodi.

Iris pseudacorus - vodna perunika

Višina: 90 cm
Cvetenje: V-VI
Ena od naših bolj tipičnih predstavnic obvodnih in močvirnih rastišč. Je pokončne rasti s suličastimi listi, ki se kasneje usločijo. Konec pomladi zacveti v rumeni barvi. Sadimo jo v vlažna tla ali v plitvino. Je hitrorastoča in potrebuje nekaj več prostora.

Darmera peltata - ščitnik

Višina: 100 do 120 cm
Cvetenje: IV, V
Zanimiva trajnica z velikimi listi, ki nakazujejo na vlažno okolje in se zato dobro podajo v vlažne gredice okoli vodnih motivov. Gosta svetlo rožnata socvetja se pojavijo na golih steblih še pred olistanjem rastline. Poznamo tudi nizko sorto 'Nana', ki zraste 60 cm.

Nyphaea hy. - lokvanj
Matic Sever
Sagittaria sagittifolia - vodna streluša
Matic Sever
Typha minima - najmanjši rogoz
Marie-lan Nguyen
Eriophorum angustifolium - munec
Marie-lan Nguyen
Nuphar lutea - rumeni blatnik
Matic Sever

Nyphaea hy. - lokvanj

Višina: 60 do 100 cm
Cveti: VI, VIII
Poznamo veliko različnih vrst in križancev lokvanjev. Delimo jih glede na globino vode, ki jim ustreza. Med 60 in 100 cm globine ustreza srednje "visokim" lokvanjem. Gojimo jih zaradi poletnih velikih cvetov v beli, rumeni, roza in rdeči barvi.

Sagittaria sagittifolia - vodna streluša

Višina: 45 cm
Cveti: poleti
Streluše "streljajo" s kopjem podobnimi listi in ravno zaradi sledečih jih tudi gojimo. Potrebujejo zamočeno zemljo, uspevajo pa tudi v plitvini. Poleti poženejo pokončna socvetja v beli barvi.

Typha minima - najmanjši rogoz

Višina: 30 do 40 cm
Cveti: VII, IX
Ker je večina rogozov zaradi velikosti in hitrega razraščanja neprimernih za manjše vodne motive, sadimo to majhno vrsto, ki običajno doseže le 30 cm. Listi so okrogli, ozki in pokončni, zanimiva pa so jajčasto oblikovana rjava socvetja.

Eriophorum angustifolium - munec

Višina: 30 cm
Cveti: poleti
Nenavadna rastlina močvirnih območij in barij, ki je na prvi pogled zelo podobna travam. Ko pa munec zacveti, je jasno, da ne gre za travo, saj se poleti na tankih steblih razvijejo nenavadna socvetja, ki spominjajo na kose bombaža.

Nuphar lutea - rumeni blatnik

Višina: 1,5 m in več
Cveti: poleti
Naša samonikla vrsta, ki močno spominja na lokvanj, le da so cvetovi bolj podobni zlatici oziroma pogačici. Sadimo ga v globlje vode, kjer se bo bogato razrasel. Laik običajno ne loči blatnikovih listov od lokvanjevih.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta