(FOTO) Kako se je rodil Festival Lent?

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
23.06.2019 06:33

Kar se je pred 26 leti začelo kot projekt nekaj zanesenjakov, je postala najbolj obiskana množična prireditev v Sloveniji, ki zaznamuje Maribor vsaj tako kot Zlata lisica, Borštnikovo srečanje in NK Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlado Kreslin, ko je nekaj las še imel.
Igor Napast

Članek bi se verjetno moral začeti z besedami ... najprej je bila ideja. Pa ne bi bilo čisto res. Najprej je bil Folkart, srečanje folklornih skupin iz tedanje Jugoslavije in širše, ki so ga zanesenjaki iz Kuda Študent pripravljali v letih, ko je Juga šla v franže. Potem pa, bilo je slabi dve leti po osamosvojitvi Slovenije, je sedmerica iz mariborskega Narodnega doma - direktor Vladimir Rukavina - Gogo, njegov pomočnik Andrej Borko, fant za vse Marjan Rajbenšu - Pifque, že pokojni računovodja Boris Hojnik, ravnateljica Glasbene Mladine Štefka Rajšter, ravnateljica Koncertne poslovalnice Metka Čurman in tajnica Tina Vihar, ki je nadomeščala porodniško odsotno Alenko Klemenčič - ob pomoči nekaj kolegov staknila glave in si rekla: zakaj ne bi iz Folkarta naredili nekaj več, večjega? Tako se je leta 1993 rodil Festival Lent.

To je Lent!
Igor Napast

Nabucco na prostem? Nemogoče je mogoče

"Če pogledam nazaj, je bilo skoraj vse čista improvizacija," se v teh dneh, ko poteka že 27. Festival Lent, spominja Andrej Borko. "Skoraj vse smo delali sami. Kombi smo si sposodili od nekega privatnika, a le za popoldneve, ker je dopoldne on z njim opravljal svoje vožnje. Plakate, prve narejene v računalniškem programu Corel draw, je, kot neštete kasneje, zrisal Didi Šeneker. Po mestnih kandelabrih smo jih obešali ponoči, v nekakšnih gverilskih akcijah, vse skupaj je bilo naslednje jutro še najbolj podobno oglaševanju kakšnega cirkusa."

Lentov ognjemet 1993
Igor Napast
Majhen oder, dosti gledalcev
Igor Napast
Svetlana Makarovič pred 26 leti
Igor Napast
Radijec Jože Jagodnik ni smel manjkati.
Boris Vugrinec

Bere se kot Nekoč je bilo ...

​Tudi sicer je bil seznam nastopajočih - glede na to, da je bil festival prava neznanka - impozanten. Poleg folkloristov iz Osetije in Azerbajdžana, Španije, Rusije, Albanije, Romunije, Peruja, Makedonije in seveda Slovenije so med drugimi nastopili Toti big band z gosti, Alenka Pinterič, Vita Mavrič, Mija Žnidarič, Tomaž Pengov, Bojan Sedmak, Vlado Kreslin, Svetlana Makarovič, Zoran Predin, Don Menthony band, Janez Bončina - Benč, Big Band iz Gradca, Orkester slovenske policije, Ritmo Loco, Šukar, zadnji večer pa na velikem rock koncertu Lačni Franz, Preporod s kasnejšim producentom, žal že tudi pokojnim Smiljanom Krežetom, in Marko Brecelj. Pa ognjemet, kot vsa naslednja leta, je tudi bil.
Impozanten je tudi spisek tedanjih pokroviteljev - v negativnem smislu, lepo kaže na propad mariborske industrije, ki se je pričenjal prav takrat, ko je zaživel Lent. Od glavnih pokroviteljev - Gradis nizke gradnje, Gradis visoke gradnje, Konstruktor, Večer in Radio Maribor - sta živa le še zadnja dva.

Maribor Maribočanom - z napako

Ker sčasoma spomini zbledijo, porumeneli papir pa ohrani vse, preberimo, kar je ob zaključku Lenta '93 zapisal kronist prvega in številnih naslednjih festivalov, Večerov novinar Srečko Niedorfer. Kar začuda smela je bila odločitev mariborske politike, da tej mladi ekipi zaupa Narodni dom, tako rekoč iztrgan iz rok nekdanje JLA in domala povsem izropan; a se je odločitev kaj hitro potrdila in pričela v njem marsikaj tudi s silo mladostne imaginacije in improvizacije udejanjati imenitne kulturne programe, je zapisal v Sobotni prilogi 10. julija.

Ritmo Loco
Igor Napast
Sprehajalke '93
Igor Napast
Splavarji
Boris Vugrinec

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta