(FOTO) Fuksije ne pogrešajo sonca, uspevajo tudi na manj sončnih legah

Matic Sever
18.07.2021 04:50
Fuksije uspevajo tako v cvetličnih loncih kot koritih, rastejo razmeroma hitro in nastavijo množice cvetnih popkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žlahtnitelji so dosegli raznoliko obarvanost, velikost rastline in različno oblikovanost cvetov.
Pixabay

Nekatere cvetlice ne pogrešajo sonca, vsaj ne preveč. Nekaj sončnih žarkov vedno dobrodejno vpliva na rastline, če ne drugega, jim dajo toliko energije, da lahko res bogato zacvetijo. Take so tudi fuksije, grmički, katerih nežne veje se pod težo obilice cvetov bolj ali manj usločijo in so že dolgo z nami v cvetličnih loncih in koritih.

Prav ta delno povešava oblika rasti in pa neumorno cvetenje vse poletje in v prvi polovici jeseni sta fuksijo naredili zelo priljubljeno. Potem pa so tu še številne vrste in predvsem sorte. Žlahtnitelji so dosegli raznoliko obarvanost, velikost rastline in različno oblikovanost cvetov. Danes lahko rečemo, da se za vsako posodo in skoraj vsak okus najde prava.

Hitri rezultati

Pogosta raba fuksij je zagotovo upravičena že s tem, da rastejo razmeroma hitro, in v nekaj tednih ne dosežejo le želenega volumna, pač pa tudi hitro nastavijo množice cvetnih popkov. Hitrost se še posebno izkaže pri tistih, ki v ogrevanih rastlinjakih lahko ukoreninjene potaknjence od pomladi dogojijo v lepo cvetočo rastlino že do prvih dni poletja. Prav tako za večino vrtičkarjev veliko pomeni, da z malocvetočo sadiko konec pomladi prav tako že v enem mesecu razmeroma toplih dni dosežemo zavidljive učinke.

Z malocvetočo sadiko že v enem mesecu razmeroma toplih dni dosežemo zavidljive učinke.
Pixabay

V barvah fuksije

Predvsem angleško govoreči svet je v fuksiji videl poseben intenziven rožnat odtenek, ki ga preprosto opisujejo kot barva fuksija. Tradicionalno pri fuksijah res pričakujemo predvsem rdeče, "fuksija" rožnato in različne vijolične odtenke, a že dolgo so na voljo tudi bele, pastelno rožnate, koralne, prav neverjetne pa so včasih barvne kombinacije, ki so pri križancih fuksij pravzaprav tipične.

Intenziven rožnat odtenek, ki ga preprosto opisujejo kot barva fuksije.
Pixabay
Prav neverjetne so barvne kombinacije, ki so pri križancih fuksij pravzaprav tipične.
Pixabay

Idealno mesto in oskrba

Ti sezonski grmički potrebujejo kakovosten in odceden oziroma zračen substrat, ki hkrati dobro drži vlago. Zagotovimo tudi primerno svetlo mesto, ki ni na direktnem opoldanskem soncu. Poznamo tudi izjeme, ki jim ustrezajo sončne lege. Vzhodne in zahodne lege so primerne, naj pa bodo tudi zaščitene pred vetrom.

Fuksije potrebujejo veliko vode, v vročih poletnih dneh jih je treba zaliti tudi dvakrat na dan.
Pixabay

Fuksije imajo rade dovolj vode, v vročih poletnih dneh jih je treba zaliti tudi dvakrat na dan – zjutraj in zvečer, najbolje z vodo, ki je ogreta na temperaturo ozračja in je mehka. Če nimate možnosti zajetja deževnice, naj bo voda za zalivanje vsaj postana. Potrebujejo tudi redno gnojenje, a ne pretiravajmo s količinami, bodimo zmerni, saj je povezava med pregnojenostjo in listnimi ušmi močna.

Rastejo razmeroma hitro in le v nekaj tednih dosežejo želen volumen.
Pixabay
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta