Formula 1 prihodnje leto s 340 km/h po ulicah Las Vegasa

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
10.04.2022 04:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potem ko so se najhitrejši dirkalniki na svetu vrnili na legendarna dirkališča, zdaj spoznavajo še najbolj glamurozna mesta.
Reuters

Ko je medijska korporacija Liberty Media leta 2017 za 7,6 milijarde evrov od Bernieja Ecclestona prevzela vodenje formule ena, je imela med drugim pomemben cilj: dirke pripeljati v najbolj glamurozne kraje na svetu in s tem povečati gledanost. Najprej so se dirke vrnile na nekatera legendarna dirkališča, kot so Hockenheim, Paul Ricard (obe 2018), Imola in Zandvoort (obe 2021). Potem pa se je začel uresničevati tudi omenjeni načrt; lani je formula prvič pripeljala v Savdsko Arabijo, natančneje Džedo, letos bo 8. maja debitiral Miami, že v naslednji sezoni pa na koledar prihaja ulična dirka v Las Vegasu.

"Ikonični Las Vegas in formula ena, vrhunec avto-moto športa, sta popolna kombinacija hitrosti in glamurja," so bile besede Grega Maffeia, predsednika in izvršnega direktorja Liberty Medie, ko je pred dnevi ponosno predstavil novost na koledarju, ki zadovoljuje vse želje ameriške korporacije. Ta formulo ena ekspresno vpeljuje na domači trg, kjer je imel ta šport zelo nizek renome. Spomnimo, v moderni dobi je formula ena med letoma 2000 in 2007 gostovala na najstarejšem dirkališču na svetu v Indianapolisu, kjer pa sta se zgodili dve farsi. Leta 2002 je tik pred ciljno črto Rubens Barichello prepustil zmago moštvenemu tekmecu pri Ferrariju Michaelu Schumacherju, ki je bil zato izžvižgan, leta 2005 pa je zaradi težav z Michelinovimi pnevmatikami – predrtje gume je v kvalifikacijah povzročilo grozljivo nesrečo Ralfa Schumacherja – startalo le šest dirkačev. Jasno, da se formula ena čez lužo ni prijela.

Popraviti farso Indianapolisa

Med letoma 2007 in 2011 tako tam ni bilo dirke, 2012. se je na koledarju prvič pojavil Austin, letos Miami, naslednje leto bo Las Vegas še tretja dirka na tleh ZDA. Čeprav se zdi, da so tri dirke v eni državi kontraproduktivne ob iskanju novih tržišč in gledalcev, pa bodo te v različnih časovnih pasovih, na povsem različnih dirkališčih in tudi razporejene po različnih mesecih. V Miamiju se bo dirkalo maja, v Austinu oktobra in v Las Vegasu novembra, za nameček bo to celo prva (glavna) dirka po 38 letih oziroma po VN Južne Afrike 1985, ki bo na sporedu v soboto (zvečer). "Ob desetih zvečer je popolna ura za Las Vegas, ki takrat žari v soju luči. Dirkati ob treh popoldne bi bila velika napaka," je prepričan prvi mož formule ena Stefano Domenicalli.

Takšno napako je formula ena naredila, ko je nazadnje gostovala v Las Vegasu – to je bilo v letih 1980 in 1981. To je bila era, ko se je formula ena transformirala iz športa, ki so mu denar prinašali gledalci na tribunah, v televizijski spektakel, ki je začel služiti predvsem s sponzorji in televizijskimi pravicami. Takratna provizorična proga je nastala v okolici kazina Ceasars Palace (Cezarjeva palača), zato je bila tudi dirka imenovana Velika nagrada Cezarjeve palače. A steza je imela precej ponavljajočo se, ravno in nezanimivo postavitev, zato je bila nepopularna med gledalci in tudi dirkači, ki so bili zaradi visoke vročine dehidrirani, zaradi vožnje v nasprotni smeri urnega kazalca (v nasprotju z večino drugih dirkališč) pa so čutili bolečine v vratu. Obakrat je sicer dirka odločila boj za svetovnega prvaka; leta 1981 je Brazilec Nelson Piquet s petim mestom prehitel Argentinca Carlosa Reutemanna, ki je pred dirko vodil za eno točko. A prav Piquet, znan po slabi fizični pripravljenosti, je imel zgoraj navedene zdravstvene težave, zaradi jih je sredi dirke celo bruhal. Leta 1982 je svoj edini naslov osvojil Keke Rosberg, oče kasnejšega svetovnega prvaka iz 2016 Nica Rosberga, nato pa so dirkališče priredili za ameriško serijo formule Cart, ki pa je tam prav tako zdržala le dve leti.

Po ulicah s 340 km/h

Tokratna dirka ima večji potencial za popularnost, saj si je že lanski podaljšani vikend v Austinu formulo ena v živo ogledalo skupno 400.000 ljudi. Las Vegas si je tudi sicer v zadnjem času priboril status športnega mesta, ki gosti največje boksarske spektakle in dvoboje mešanih borilnih veščin, obenem se je v mestu uveljavila tudi hokejska ekipa iz lige NHL Las Vegas Raiders.

Kjer se danes sprehajajo pešci, se bo naslednje leto drvelo s 340 km/h.
Epa

A vse bo odvisno tudi od tega, kako bo četrta dirka, ki bo imenovana po mestu (v koledarju so še VN Sao Paula, VN Mexico Cityja in VN Miamija), zanimiva. Sodeč po postavitvi je že znano, da bo steza tretja najdaljša v koledarju, posledično bo imela tri dolge ravnine, na glavni pa naj bi se vozilo tudi s hitrostjo 340 km/h. Seveda bo cestišče, kjer se dandanes avtomobili vozijo v nepreglednih kolonah, treba preplastiti. "Mi smo šport, ki mora zagotoviti pravo dirkanje. Pravo dirkanje, umeščeno v tak neverjeten kontekst, pa je popolna kombinacija, za katero se formula ena zavzema," že komaj čaka Domenicalli.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta