Cvetočim rastlinam ustreza zmerno podnebje

NR
16.08.2020 03:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ali ste vedeli, da se večina cvetočih rastlin v zmernem temperaturnem območju razvija dvakrat hitreje kot v tropskem pasu? Res je zelo presenetljivo, da je tako. Te ugotovitve so v nasprotju z dalj časa prevladujočo hipotezo, da se rastline hitreje razvijajo v tropskih regijah, kjer prevladuje najbogatejša biotska raznovrstnost na našem planetu. "Raziskava kaže potencial za obsežnejše raziskave evolucijskih odnosov med rastlinskimi vrstami, da bi dobili pomemben vpogled o tem, kako je nastala biotska raznovrstnost na Zemlji," je pojasnila Amanda Ingram, programska direktorica oddelka za biološko okolje pri National Science Fundation (NSF).
V tropskem pasu je nastala večina vrst rozid, skupine, v katero spada več kot četrtina vseh cvetočih rastlin - od mangrov do vrtnic in hrastov; skupaj okoli 70 tisoč vrst jih je. Toda v analizi, ki jo je financirala NSF in je zajela okrog 20 tisoč vrst rozid, so raziskovalci ugotovili, da hitrost evolucije tropskih vrst rozid močno zaostaja za evolucijo mlajših vrst v zmernih habitatih.
Čeprav so rozidi nastali pred 93 do 115 milijoni let, se je stopnja oblikovanja novih vrst dramatično povečala v zadnjih 15 milijonih let - obdobju globalnega ohlajanja in širjenja zmernih habitatov. Danes se rozidi diverzificirajo veliko hitreje na območjih, kot je jugovzhodni del ZDA, kot pa v ekvatorialnih deževnih gozdovih, je povedal eden od avtorjev študije Ryan Folk iz državne univerze Mississippi. "Poznamo raznolikost tropskih deževnih gozdov," je jasen Folk: "Predvidevali bi, da se vse v evoluciji dogaja prav tam. A ugotovili smo, da se veliko dogaja na zmernih območjih, tako rekoč na naših dvoriščih."
Skupina evolucijskih biologov je izbirala rozide, ki so jih temeljiteje preučili in primerjali razmerje med temperaturo in raznolikostjo rastline v prvi obsežni oceni evolucijske skupine. Kot je zapisal soavtor študije Douglas Soltis z univerze na Floridi, 90 tisoč do 120 tisoč vrst rozid uspeva v skoraj vseh kopenskih habitatih, rozidna drevesa pa najdemo tako v gozdovih zmernega pasu kot v tropskih. "Zame je bil to eden največjih kopenskih evolucijskih dogodkov - povečanje števila gozdov, v katerih dominirajo rozidi," je pojasnil: "Druge vrste, kot so dvoživke, žuželke in praproti, pa so razpršene v senci rozidov."

Vrtna opravila v avgustu

V drugi polovici avgusta spet sejemo mehkolistne sorte solate, najbolje, da v senci vzgojimo sadike. Radiča in endivije ne sejemo več; lahko pa ju presadimo v tunele, kjer bo solata prezimila. Na prostem pa avgusta spet sejemo špinačo. Proti koncu meseca se lahko lotimo setve krhkolistnih prezimnih sort solate. Če bi se dovolj ohladilo, lahko sejemo motovilec, pred setvijo damo seme za nekaj dni v zamrzovalno skrinjo. Najbolje ga je sejati pod paradižnik. V poletnih mesecih ga redno okopavamo in po potrebi še vedno namakamo, zemlja mora biti ves čas rahla. Še vedno so dobrodošle organske zastirke (tudi pokošena trava in zelišča).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta