Črna redkev že za zajtrk za lepšo kožo in lase

NR
02.10.2022 04:42

O razlogih, zakaj je dobro vsak dan že pri zajtrku popiti nekaj požirkov soka črne redkve ali pri kosilu pojesti nekaj koščkov te neverjetno zdrave zelenjave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naravno zdravilo: česen in črna redkev
Janko Rath

Črna redkev je korenasta oziroma gomoljasta zelenjava, ki vsebuje ogromno hranilnih snovi. Znana je tudi kot črna španska redkev in je precej večja od drugih sort redkev. Mnoge koristne učinke črne redkve je mogoče pripisati prehranskim vlakninam ter številnim vitaminom in mineralom, ki jih vsebuje. Črna redkev izboljšuje zdravje kože, preprečuje izpadanje las, odpravi zamaščenost lasišča, spodbuja delovanje jeter, zdravi kronični prehlad in kašelj, regulira izločanje ščitničnih hormonov in zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Vse to so dobri razlogi, da vsak dan že pri zajtrku popijete nekaj požirkov soka črne redkve ali pri kosilu pojeste nekaj koščkov te neverjetne zelenjave. Njen učinek boste opazili že čez nekaj dni. Kar je prava zakladnica antioksidantov, je tudi odlično sredstvo za preprečevanje raka.

Pomlajuje

Že stoletja je črna redkev priljubljena zaradi pomlajevalnih lastnosti. Organizem, očiščen strupov, je prva stvar, ki je nujna za sijočo in zdravo kožo. Če je naša kri onesnažena, to takoj vidimo na koži. Črna redkev lahko pri tem precej pomaga. Ker vsebuje veliko vitaminov iz skupine B, cinka, fosforja in drugih hranil, deluje kot prečiščevalka telesa in iz njega odstranjuje vse vrste strupov in odpadnih snovi. Rezultat tega je zdrava in lepa koža.

Črna redkev je nabita z antioksidanti. Je prava zakladnica vitamina C, ki je ključni zaveznik kože v boju proti prehitremu staranju. Poleg vitamina C ta zelenjava vsebuje še celo vrsto drugih snovi, ki preprečujejo prekomerno oksidacijo v telesu. Z rednim uživanjem črne redkve lahko svojemu telesu pomagamo, da se znebi škodljivih prostih radikalov. Rezultat tega sta sijoča koža in mladosten videz.

Če bi se radi znebili ogrcev, temnih madežev in brazgotin zaradi aken, potem je sok črne redkve prava rešitev za vas. Zaradi antioksidativnih lastnosti preprečuje nastanek aken, mozoljev in ogrcev ter posvetli temne madeže, ki so posledica različnih vnetij. Učinki rednega nanašanja soka črne redkve na prizadeta mesta so vidni že v nekaj dneh. Obloga za obraz, pripravljena iz mesa črne redkve, posvetli kožo in ji da sijoč videz.

Koristna za lase

Bi radi imeli dolge in močne lase, ki se ne mastijo in so brez prhljaja? Potem si lahko pomagate s črno redkvijo, navajajo na spletni strani stylecraze.com. Izpadanje las je ena od najpogostejših težav, s katerimi se danes soočajo ljudje po vsem svetu. Toda z vsakdanjim pitjem soka črne redkve jo menda lahko uspešno odpravite. Ta čudovita zelenjava stimulira lasne korenine, s čimer izboljša prekrvavitev celotnega lasišča, kar je zelo pomembno za zadostno prepojenost lasnih mešičkov in korenin s hranili. Lasje zaradi tega postanejo močnejši in manj izpadajo.

Črno redkev lahko uporabimo tudi za odpravljanje pretirane suhosti ali zamaščenosti las. Če imate preveč prhljaja, začnite že danes na lasišče nanašati sok črne redkve. Vaše lase in lasišče bo oskrbela z dovolj hranili. Če pa je vaše lasišče zaradi pretiranega delovanja žlez lojnic preveč mastno, nanesite nanj masko, pripravljeno iz mesa črne redkve. Ta nadzira izločanje loja (sebuma), zaradi česar bodo vaš lasje videti zdravi in sijoči.

Zdravi prehlad in kašelj

Čarobne moči črne redkve lahko uporabimo za zdravljenje kroničnega prehlada in kašlja. Odrežite zgornji del črne redkve, v vdolbinico korena dajte malo sladkorja, pokrijte z odrezanim zgornjim delom in pustite stati čez noč. Sok, ki bo do jutra stekel iz mesa črne redkve, je odlično sredstvo za zdravljenje okužb dihal. Črna redkev je prava zakladnica antioksidantov. Po njihovi zaslugi velja to čudežno živilo tudi za močno protivnetno sredstvo, ki pljuča hitro očisti sluzi. Prav tako olajša izločanje sluzi skozi nos in grlo, zato je učinkovito zdravilo proti prehladu.

Regulira raven holesterola

Črna redkev prispeva k pravilnemu delovanju jeter ter s tem spodbuja kroženje in presnovo maščobe. Jetra absorbirajo holesterol, preden se nakopiči v maščevju in na stenah arterij. Filtrirajo odpadne snovi in dodatno predelujejo maščobo. Ta proces se vedno znova ponavlja, kar preprečuje kopičenje maščobe. Poleg tega črna redkev zavira tvorbo holesterola in neposredno zmanjšuje tveganje za srčni napad.

Izboljšuje prebavo

Črna redkev je odlično razstrupljevalno sredstvo. Odstranjuje strupe iz želodca, s čimer zagotavlja, da so pH-vrednosti v želodcu ustrezne. Vsebuje tudi veliko vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo. Poleg tega izboljšuje delovanje žolča in s tem izboljšuje prebavo. Antioksidanti v črni redkvi izničujejo učinek prostih radikalov. Črevesje in želodec očisti strupov, po zaslugi česar se zmanjša zakisanost telesa. Z uživanjem črne redkve lahko torej na popolnoma naraven način odpravimo napihnjenost.

Preprečuje še nastajanje kamnov v ledvicah in žolčniku ter omili bolečine, ki jih povzročajo. Hkrati spodbuja uriniranje. To lahko pripišemo njenim diuretičnim lastnostim. S pogostejšim uriniranjem pospešimo izločanje kamnov in njihovih ostankov iz ledvic in žolčnika.

Regulira delovanje ščitnice

Hashimotov sindrom je avtoimunska bolezen ščitnice, ki je posledica neravnovesja ščitničnih hormonov. Kdor zboli zanjo, mora vse življenje jesti zdravila. Črna redkev je bogat vir rafanina, naravnega encima, ki regulira izločanje in proizvodnjo ščitničnih hormonov. Zato lahko to čudežno zelenjavo uživamo kot preventivno sredstvo proti hiper- ali hipotiroidizmu. Znana je tudi po tem, da precej omili simptome pri pacientih s to boleznijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta