4 rastline, ki omilijo kašelj in prehlad

Jasna Marin Jasna Marin
25.01.2022 04:00

Pri prehladu in manjših težavah so marsikdaj bolj kot tablete učinkoviti naravni pripravki, narejeni doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Redkev in med

Črna redkev in med sta zmagovalna kombinacija za odpravljanje kašlja. Črno redkev izdolbemo, jo napolnimo z medom, položimo na krožnik in postavimo na radiator. Tekočino, ki pri tem nastane, uživamo večkrat na dan po žličkah. Sok blaži dražeč kašelj.

Redkev z medom pomaga pri obolenju dihal.
Shutterstock

Čaj proti kašlju za otroke

Nekaj vejic posušenega timijana damo v čajni lonček in ga prelijemo z vrelo vodo. Pustimo stati približno 15 minut. Nato čaj precedimo, sladkamo z medom, dodamo limono po okusu. Čaj lahko otrok pije večkrat na dan, dokler kašelj ne preneha.

Kadar so pri vnetem grlu prisotne bolečine ali so povečani mandlji, strokovnjaki priporočajo uživanje čajev mete, janeža in koromača.
Shutterstock

Hren z medom

Hren gojimo zaradi velike bele korenine, ki se uporablja v kulinariki. Užitni so tudi listi. Preden se korenina nariba, je skoraj brez vonja, potem pa dobi značilen pekoč vonj. Po ostrini ga lahko primerjamo s čilijem. Hren vsebuje veliko kalija, ki krepi srce in živčevje, pa magnezij, kalcij, fosfor, železo in vitamine. Vitamina C je v hrenu več kot v limoni. Zaužit redči sluz, čisti pljuča in dihala, koža postane bolj prekrvljena. Pospešuje znojenje in izločanje seča, lajša gripozna obolenja, pomaga pri preprečevanju revme in putike. Spodbuja izločanje žolča. Pomešan z medom blaži kašelj.

Shutterstock

Kapucinka za dihala

Kapucinka, ki jo resda sadimo na vrtove in v lončke šele spomladi, pomaga pri vnetju grla, saj vsebuje eterična olja, ki so koristna za dihala, in deluje kot naravni antibiotik. Dvakrat dnevno zaužijemo do pet listov rastline, ki jih temeljito zgrizemo, preden jih pogoltnemo. Zelo aromatični in okusni so tudi cvetovi, zato jih lahko uporabljamo za solate.

Wikimedia Commons
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta