Čeprav je daleč Kikinda, zdaj gremo v vojsko mi

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
19.01.2020 06:34

Licence to learn to kill.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Prejšnji teden je Janez Janša - kar tako, na lepem, z jasnega in brez posebnega povoda, ampak saj veste: sovražnik nikoli ne počiva - objavil idejo, da je treba ponovno uvesti vojaško obveznost. Tako imenovano vojaško usposabljanje. Vsaj šestmesečno. Vsaj za prihodnjih deset let.
Njegovi argumenti so, da "Slovenska vojska nima nobene rezerve več". Ker da so jo "levičarske vlade" tako "osiromašile in ponižale". In da hvala bogu, "da se vsaj slovenska javnost bolj zaveda nujnosti tega ukrepa kot pa vlada".

Pomehkužena generacija

Ker sem samo nekoč davno, pradavno odslužil vojaški rok v takrat še kolikor toliko miroljubni, pozneje pa agresorski JLA in na vse skupaj pozabil, se ne čutim kompetentnega, da bi se o (ne)potrebnosti in (ne)smiselnosti naborniškega sistema prepiral z diplomiranim obramboslovcem in še nekdanjim ministrom za abrambo. Znam pa med vrsticami njegove objave na facebooku in družbenega konteksta prebrati, kam pes molí taco (njegov kerovođa pa palico).
Ideja o ponovni uvedbi vojaške obveznosti ni brez medijske podpore. Podpira jo propagandni oddelek SDS, ki seveda mora hitro priskočiti na pomoč svojemu uredniku v senci. Novembra je namreč Nova24TV.si objavila raziskavo agencije Parsifal - torej strokovnega, da ne rečem znanstvenega oddelka SDS za družbena vprašanja -, kaj si o tem misli vox populi. Rezultat je bil šokanten: skoraj dve tretjini (od manj kot tisoč) anketirancev služenje armije podpirata, proti pa jih je manj kot tretjina.
Iz konteksta pa je razvidno, da tako imenovano javno mnenje za razliko od Janše ni naklonjeno ideji zaradi repertoarnega sesuvanja levice, temveč zato, ker so prepričani, da bi bilo treba pomehkuženo mlado generacijo - tudi drage naše Lidije, ne samo mladeniče - okrepiti in iztrgati iz udobnega življenja pri mamicah, ki jih zavijajo v vato.

Bundesfreiwilligen-dienst

Resnici na ljubo je treba povedati, da vsake toliko začnejo o ponovni uvedbi obveznega vojaškega služenja razmišljati tudi v drugih državah, ki so ga v ne tako davni preteklosti ukinile. Vsaj navidez in od daleč. Tako nam novaši dajejo za zgled državo, s katero se kao nimamo kaj kregati: "V Nemčiji ponovno razmišljajo o uvedbi služenja vojaškega roka, ko pa v Sloveniji kdo samo omeni to možnost, se mora takoj soočiti s takšnimi in drugačnimi obtožbami. A levici počasi zmanjkuje argumentov, zakaj bi bil status quo dober." In še: "Novo strategijo, katere cilj je biti pripravljen na morebitne varnostne grožnje, bo vlada sprejela predvidoma v sredo."
No, nič takega se ni zgodilo. Predvsem pa v Nemčiji sploh ni šlo za to, da bi dejansko razmišljali o ponovni uvedbi vojaške obveznosti (ki so jo ukinili leta 2011), ampak za spremembe in dopolnila zakona o prostovoljstvu - med drugim tudi za odpravo starostne omejitve, ki je zdaj postavljena pri 27 letih, pač v duhu vseživljenjskega izobraževanja in enakih pogojev za vse. Z vojsko in vojaško obveznostjo to ni imelo nič opraviti, razen da so nekateri politiki na glas razmišljali, da bi tako imenovani bufdiji (za mesečno žepnino v znesku okrog 400 evrov) imeli možnost eno leto opravljati tudi delo pri vojakih, ne samo oddelati storitve v socialnih in kulturnih in drugih družbenokoristnih dejavnostih v javnem interesu.

Zarod nov

A kakorkoli: ko država enkrat ukine vojaško obveznost, po mojem ni več vrnitve v prejšnje stanje. Obvezno vojaško usposabljanje - kar je sicer samo lepša beseda za license to learn to kill ali kako naj temu rečemo - je danes približno tako nepredstavljivo, kot če bi se kdo dobronamerno in optimistično, toda noro in nerealno spomnil, da bi mladino pošiljal v delovne brigade kot dobrega starega leta 1946, ko so gradili železniško progo Brčko–Banovići.
No, mogoče bo to idejo vendarle lansiral kakšen Židan. Si predstavljate, kako bi to Janšo iritiralo? Sicer pa je značilno, da grejo ideje o vojaškem usposabljanju po glavi ravno desničarjem, ki sicer z gnusom zavračajo neliberalne, nesvobodne, tako rekoč prisilne državljanske obveznosti, s katerimi bi se lahko domovina, bleda mati, okoristila.
Aja, saj res, to je ta večna prešernovska struktura: "naj sinov/zarod nov/iz vas bo strah sovražnikov" …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta