Čelno trčenje: Najbolje hodim in vozim s telefonom

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
20.02.2020 12:37

Hitim čez dravski most in naproti prihaja dekle, jasno, s telefonom v rokah, z ukrivljenim vratom in s pogledom, zapičenim navzdol, v svojo navidezno resničnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Kar je tisti hip edino res, je to, da ona mene ne vidi, jaz pa njo kot sokol, ker svojega prenašam v nahrbtniku (ker se mi je uspelo sprijazniti, da tistih pet ali deset minut ne bo konca sveta, če pa se bo že zgodil, mi telefon ne bo nič pomagal). Sem torej pred vihravo mladostjo in realnim problemom oziroma moralno dilemo - kaj naj storim? Naj se kot kavalir stare dunajske šole umaknem deklini in se ji priklonim? Naj jo ignoriram in ji dovolim, da se čelno zaleti vame - in ji potem očetovsko primažem eno okoli ušes? Nič od tega nisem storil, umaknil sem se ravno toliko, da sva se narahlo oplazila s komolci. Lepotička ni privzdignila pogleda, le nekaj je zasikala bolj zase, bilo pa je verjetno namenjeno meni, ki sem ji prekrižal pot: "Stari, ki te hodiš?!"
Prenesimo to mojo izkušnjo s pločnika na cesto in dobimo smrtno nevarnega voznika/voznico. Ta v avtomobilu prestavlja radijske postaje v iskanju primerne poskočnice, umirja kričečega dojenčka na zadnjem sedežu, teksta po telefonu ali si ga z ramo prilepi na uho, vmes pa kaže fakiča, trobi ali blenda neumnežu pred sabo, ki se pred šolo drži predpisane omejitve hitrosti 30 km/h. "V preteklosti so se mladi ob koncu tedna v zgodnjih jutranjih urah z avtomobilom vračali s kakšne zabave, ob čemer je bil velikokrat prisoten tudi alkohol, in čelno trčili. Danes je prizor drugačen. Mamica z otrokoma v avtu sredi belega dne trči v avtobus, ker ga je spregledala. Ker je gledala v svoj mobilni telefon," je na posvetu o (ne)varnosti na naših cestah opozoril Boris Kuhelj, direktor osrednjega regijskega škodnega centra v Zavarovalnici Triglav. Kot se tudi rado zgodi, da nasproti vozeči avtomobil nenadoma zasede polovico tvojega voznega pasu, ker je s telefonskimi mislimi vse drugje kot pri volanu.
Pred pol stoletja je na naših cestah umrlo več kot 700 ljudi na leto, lani 102. Avtomobili so varnejši kot nekoč. Če bi bili vozniki za spoznanje bolj uvidevni (previdni), predvsem pa bi se striktno držali predpisov, potem bi bilo žalosti na cesti še mnogo mnogo manj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta