Britanci imajo resne težave: Na Otoku so lačni kokaina

Zora Štok Zora Štok
20.10.2019 06:04

V dobrem letu in pol je kriminalna združba iz Nizozemske pretihotapila v Veliko Britanijo več kot 50 ton heroina, kokaina in marihuane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Londonu so največji porabniki kokaina poslovneži.
Profimedia

Pripadnikom britanske Agencije za boj proti organiziranemu kriminalu (NCA) je v začetku oktobra uspelo dodobra zrahljati verigo tihotapcev in preprodajalcev prepovedanih drog. Aretacija trinajstih oseb je pomenila zaključek preiskave o največjem trgovanju z drogo v Veliki Britaniji nasploh, je objavila omenjena agencija. Moški, stari od 24 do 59 let (iz Londona, Manchestra, Leedsa in še petih manjših mest), so osumljeni, da pripadajo britanski veji mednarodne kriminalne združbe. Po zbranih podatkih je skupina iz Nizozemske v Veliko Britanijo v dobrem letu in pol (gre za obdobje od februarja 2017 do oktobra 2018) pretihotapila več kot 50 ton heroina, kokaina in marihuane, skupna vrednost naj bi bila več milijard funtov. Kot krinko za uvoz droge so tihotapci uporabljali več fiktivnih podjetij, drogo pa so prevažali s tovornjaki, na katerih so bili glavnina tovora sadni sokovi in zelenjava.

Vse več mrtvih

Sicer pa Velika Britanija (še posebno njeno glavno mesto London) slovi po tem, da je "lačna kokaina". Zadnji podatki kažejo, da v Londonu porabniki kokaina konzumirajo skupno povprečno 23 kilogramov te droge v enem dnevu. In povpraševanje še kar narašča. Pojav je toliko skrb vzbujajoč, da je o izjemno veliki porabi kokaina v Londonu že v začetku letošnjega leta pisal tudi Guardian, pa tudi nekatere resne televizijske postaje so v dokumentarnih oddajah opozarjale na dogajanje.
Razpečevalci si zadovoljno manejo roke. Dostopni podatki kažejo, da je v letih 2017 in 2018 v veliki Britaniji 2,6 odstotka populacije med 16. in 59. letom starosti uživalo kokain, še bolj pa skrbi podatek, da ga kar šest odstotkov mladih med 16. in 24. letom redno uživa.

Del zasežene droge v doslej največji akciji na Otoku.
Europol
Tudi med bananami se najde prostor za drogo.
Europol

Albanci poskrbeli za cenejši kokain

NCA je del odgovornosti za vse večjo prisotnost kokaina v angleški družbi, še zlasti v londonski, pripisala tudi albanski mafiji, ki nadzira glavnino tamkajšnje trgovine s to vrsto droge. Razlog? Albanska mafija je namreč navezala stik neposredno s proizvajalci heroina oziroma južnoameriškimi karteli in tako ponudila izjemno kakovostno drogo po nižji ceni od konkurence, saj je odpadel strošek posrednikom od kartela do uličnih prodajalcev. Povrhu Albanci slovijo kot izjemno dobri organizatorji transporta, nadzorujejo tudi nekaj najpomembnejših pristanišč, v katerih se droga iz Južne Amerike pretovarja za razvoz po Evropi.
Lani je bilo tako treba v Londonu za gram kokaina odšteti toliko kot leta 1990. Pet gramov kokaina je tako včasih mogoče kupiti že za 200 funtov. Zato ni nič čudnega, da je kokain v Londonu prisoten povsod.
Časnik Guardian navaja izkušnje novinarjev, ki so se pomešali med uživalce in več mesecev raziskovali dogajanje od nakupa do uživanja droge. Kokain ponujajo v pubih, "snifa" se na porokah, različnih zabavah, v klubih, na javnih dogodkih in sprejemih ter med službenim časom. Eden od uživalcev, poslovnež, ki dela v eni večjih finančnih ustanov v Londonu, pravi, da mnogi uživajo kokain zato, da zmorejo vse napore. Da sicer ve, da je mešanje z alkoholom nevarno in škodljivo, a to kljub temu redno počne. "Bolj zadene," pravi 36-letni Londončan.

Uspešni tudi Španci

Nekaj dni pred Britanci so udarec tihotapcem in preprodajalcem kokaina zadali španski policisti, ki so pred zaključkom akcije sodelovali s policijskimi silami Kolumbije, Švedske, Portugalske, Romunije in Velike Britanije. Zasegli so štiri tone kokaina, dva milijona evrov gotovine, večjo količino nakita, različno orožje, dragocene ure in nekaj dragih kamnov, 42 tovornih vozil in 25-metrsko jahto. Prav tako so osumljenim z zasegom preprečili razpolaganje z nepremičninami v skupni vrednosti 200 milijonov evrov in zamrznili 800 bančnih računov. Aretiranih je bilo 81 ljudi, med drugim jim očitajo tudi pranje denarja v vrednosti sedem milijonov evrov. Kot poroča Europol, je bila ta skupina izjemno dobro organizirana, posamezniki so imeli natančno določene vloge in naloge, ukvarjali so se tudi z izsiljevanjem in nasilnimi ropi drugih organiziranih kriminalnih skupin, združba je imela organizirano varnostno službo za zaščito vodij in tudi objektov.

Španci so pod okriljem Europola vodili akcijo, v kateri so na Azorih zasegli pol tone kokaina.
Europol
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta