Nikoli prestari za tatove: Upokojenci z dolgimi prsti

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
15.09.2019 06:47

Prijazen upokojenec, 82-letni Samuel Sabatino, se je izkazal za zloglasnega tatu, ki ga je policija lovila že več let. Po zgodbi danes skoraj devetdesetletni tatici Doris Payne so posneli dokumentarni film.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija je Samuela Sabatina prijela že leta 2001, ko mu je grozila zaporna kazen do 15 let, a je plačal varščino in pobegnil.

Na prvi pogled je Američan Samuel Sabatino deloval kot čisto povprečen 82-letnik. Nihče ni niti posumil, da bi lahko preprosto oblečen gospod z velikimi očali in nonšalantnim značajem imel kar koli slabega za bregom. Vse dokler policisti v New Yorku niso spoznali, da je prav on zloglasni tat, ki so ga več let lovili. Newyorške oblasti ocenjujejo, da je zločinec v zadnjih letih ukradel dragocene ure in nakit, vredne več kot 360 tisoč dolarjev. Njegove žrtve so večinoma živele v večstanovanjskih stavbah v premožni soseske Upper East Side v Manhattnu, policisti pa so mu nadeli vzdevek počitniški bandit (Holiday Bandit), saj je večinoma vlamljal v odklenjena stanovanja, medtem ko so bili stanovalci na dopustu. Pogosto je kar vkorakal v preddverje stanovanjskih objektov in se pretvarjal, da je tam doma. Z drugimi stanovalci je prijetno kramljal na poti do dvigala, kadar je naletel na posebej sumničavega vratarja, pa se je sprenevedal in dejal, da je vstopil v napačno stavbo.

Običajen starejši gospod

Tako se je lahko prijazni upokojenec s Floride brez večjih težav vedno znova izmuznil varnostnikom. Na hodniku je nato iskal stanovanja, pred katerimi so se kopičili stari časopisi ali poštne pošiljke - znake, da stanovalcev že več dni ni bilo doma -, in preverjal, ali so kakšna vrata ostala nezaklenjena. "Videti je bil kot običajen starejši gospod. Vsekakor ni podoben tipičnemu lopovu s črno smučarsko masko," je dejal poročnik Kevin Blake, ki je primer vodil. Minulo soboto se je Sabatino iz Miamija odpravil v Manhattan, da bi se ponovno okoristil v času praznika, tokrat ameriškega praznika dela, ki se vsako leto praznuje na prvi septembrski ponedeljek, in ki ga številne družine izkoristijo za podaljšani konec tedna. A tokratni podvig se je na koncu izkazal za usodnega, saj je Sabatina vodil naravnost v roke policistov, ki so mu bili na sledi. Ob vstopu v stanovanjski blok se je zlagal, da je prišel obiskat bratranca Suareza, a ker je vratar vedel, da tam ne prebiva nihče s tem priimkom, je Sabatina prosil, da zapusti posest. Tam pa so ga pred vrati že čakali možje v modrem, ki so ga zasačili s prazno črno vrečko.
Po navedbah tožilcev je šlo za obsežno preiskavo, v kateri so uporabljali visokotehnološko opremo in pri kateri je sodelovalo več zveznih držav. Sabatinu zdaj grozi do 15 let zapora, če bo spoznan za krivega v vseh enajstih primerih vloma.
Poročniku Blakeu je ob njegovem prijetju krepko odleglo, je dejal v pogovoru za New York Times: "S srca se mi je odvalil ogromen kamen, saj so tatvine postale ponavljajoč se problem, s katerim smo se soočali vsako poletje v času spominskega dneva, dneva neodvisnosti in praznika dela." Kot dodaja Blake, so bili preiskovalci zaradi neuspeha pri lovljenju roparja že precej frustrirani. Kljub njegovi visoki starosti, pravi, je bilo tatu izredno težko uloviti.
"Takšen način življenja je vse, kar pozna," storilca opisuje Blake. "Je eden najbolj brezsramnih kriminalcev, s katerimi sem se srečal, saj ga niti malo ni skrbelo, da ga bomo ujeli. Kaj takšnega res ne bi pričakoval od nekoga, ki je star 82 let."
Zločinčeva hči Trina, ki v pogovoru za New York Times ni želela razkriti podrobnosti o njegovem življenju, je bila nad vestjo opazno pretresena in presenečena. Policija sicer sumi, da je bil Sabatino od leta 2014 vpleten v najmanj dvanajst vlomov, a je svojo kriminalno kariero začel že bistveno prej, v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Plačal varščino in pobegnil

Policisti so ga prvič aretirali že leta 2001, ko je lastnik stanovanja v svojem domu našel takrat 60-letnega Sabatina. Ta se je pretvarjal, da je iskal puščajočo plinsko cev, a mu žrtev ni verjela. Policisti so ga pregledali in odkrili, da si je žepe napolnil s kar 42 kosi nakita, s seboj je nosil tudi listek z naslovi stanovanjskih blokov. Tudi tedaj mu je grozilo do 15 let zapora, zato je plačal varščino in pobegnil. S pomočjo lažnih identitet je nato potoval iz ene zvezne države v drugo in se več kot desetletje uspešno izogibal roki pravice. Med poletnimi počitnicami in prazniki se je kljub temu redno odpravljal v New York in morebiti tudi v Kalifornijo, Pensilvanijo ter Arizono, kjer je še naprej kradel iz praznih stanovanj.
Samo letos je bil na delu trikrat. Najprej je v roku enega meseca vlomil k dvema paroma z East 79th Streeta, kjer si je prilastil za več kot 50 tisoč dolarjev oziroma 45 tisoč evrov nakita, julija pa je iz stanovanja na East 68th Streetu odnesel ure, vredne 35 tisoč evrov. Policija ga je naposled izsledila tako, da je iz Floride v New York sledila vozilu, ki je bilo registrirano na Jamesa Clementa, enega od Sabatinovih številnih psevdonimov.
Ob branju obtožnice je pomočnica okrožnega tožilca Rachel Polisner zaradi nevarnosti ponovnega pobega predlagala varščino v višini enega milijona dolarjev.

Diamantna Doris

Sabatinova zgodba sicer močno spominja na zloglasno mednarodno tatico, danes 89-letno Doris Payne, po zgodbi katere so posneli tudi film. Njena kariera tatice je stara skoraj sedemdeset let. Nazadnje je bila aretirana pred dvema letoma, ko je Walmart v Atlanti zapustila s 86 dolarjev vrednim blagom - šlo je za živila in elektroniko -, ki ga ni plačala. Starka je imela ob aretaciji na nogi še zmeraj nadzorno zapestnico, ki si jo je prislužila zaradi tatvine dve leti poprej. In že tedaj je zagotavljala, da ne bo nikoli več kradla. Leta 2015 so jo aretirali, ko je, prav tako v atlantskem Walmartu, ukradla 690 dolarjev vredne uhane znamke Christian Dior.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta