Blejski fijakar ali zakaj čez mejo bežijo še Slovenci

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
25.08.2019 06:33

Vse poti vodijo na Dunaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dunajski fijakar
Reuters

Stara fotografija, ki jo božamo v albumu preteklosti, sčasoma nekoliko obledi, a podobe in obrazi so prepoznavni tudi po sto letih. To je absolutna prednost klasične fotografije pred telefonskim posnetkom, ki ga itak skoraj nikoli ne natisnemo. In ko crkne telefon, bo crknil tudi spomin na selfija od selfija.
Dedka (po mamini strani) nisem spoznal oziroma je šel v nebesa nekoliko prej, preden se česarkoli spomnim - preden je Armstrong stopil na Luno. Se pa rad spomnim zelo majhne fotografije, ko me drži v naročju in mi pripoveduje. Morda čeblja o vremenu, morda o politiki. Vse o njem so mi povedali drugi. Bil je fijakar, imel je trpežno kočijo in nadvse pametnega konja, ki ga je znal v zibajočih se nočeh sam pripeljati domov, na Mlino. Dedek je poznal tujo gospodo, ki se je vozikala okoli Blejskega jezera. Kaj vse žmahtnega je slišal med službo, si lahko mislimo. Če mu je kdo morda očital, da je dunajski kočijaž, tudi ni zameril - le da je bila napitnina dunajska.
Več kot 25 tisoč Slovenk in Slovencev se danes vozi na delo v Avstrijo. Tisoči so se zasidrali onstran severne meje: v Klagenfurtu, Grazu, Vienni ... Niso samo višje plače, ki vabijo. Na Dunaju so vrtci brezplačni (razen prispevka 65 evrov mesečno za hrano), Dunaj bo v gradnjo novih šol in vrtcev investiral 700 milijonov evrov, na Dunaju zgledno skrbijo za starostnike (v domovih in na domu), na Dunaju je letna vozovnica 365 evrov (U-bahn, S-bahn in vse drugo, kar nekam pelje), na Dunaju bo naslednje leto v novogradnjah prepovedano ogrevanje s fosilnimi gorivi (s kurilnim oljem in plinom), na Dunaju so poleti odprli eno najmodernejših bolnišnic v Evropi, dunajsko letališče ima 380 električnih vozil (kmalu bo ogljično nevtralno) ...
Še moj dedek s črno-bele fotografije, če bi bil živ, bi se s konjem raje fijakal po Dunaju; s seboj bi vzel le najnujnejše: šnops, Zdravljico in potico. Ljubi Sloveniji bi lahkega srca pustil volkove in (bodoče) volkodlake in vse ovce, ki potrpežljivo čakajo - na brezplačne vrtce. Le ogljično nevtralno letališče v Sloveniji že imamo, le da je to v Mariboru tudi prometno nevtralno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta