Best in Travel 2022: S kolesarjenjem in kulinariko Slovenija uvrščena med najboljše popotniške države na svetu

Saša Britovšek Saša Britovšek
28.11.2021 03:00

Slovenija je petouvrščena destinacija priporočenih potovanj za prihodnje leto uglednega popotniškega vodnika Lonely Planet v posebni izdaji Best in Travel 2022.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Letošnjo naslovnico knjižne izdaje Best in Travel 2022 krasi fotografija Pirana. Foto: Lonely Planet

Lonely Planet

Če bi jo lahko opisala zgolj ena beseda, bi bila to: zelena. V dobesednem in prenesenem pomenu. Dve tretjini te centralno evropske dežele je gozdnate ... Tako se začne predstavitev petouvrščene destinacije priporočenih potovanj za prihodnje leto uglednega popotniškega vodnika Lonely Planet v posebni letni izdaji Best in Travel 2022. Seveda je dežela, opisana kot tista, kjer doživiš nepričakovano vinsko in kulinarično razvajanje tako v mestih kot tudi vaseh, naša Slovenija. In vse to med kolesarskimi in pohodniškimi potmi, prepredenimi med Alpami in Jadranom, že takoj na začetku omenijo aktivna doživetja pri nas. Ta so skupaj z neokrnjeno naravo in kulinarično ponudbo prepričala strokovno komisijo, da v svoji 17. izdaji med deset držav, destinacij in mest, ki jih bralcem priporočajo, uvrsti Slovenijo. Tokrat so posebno pozornost pri izboru namenili trajnostnim potovalnim izkušnjam. Pred nas so se uvrstile države Cookovi otoki, Norveška, Mauritius in Belize, medtem ko lestvico nadaljujejo Angvila, Oman, Nepal, Malavi in Egipt.

Tovrstna pozornost mednarodne strokovne javnosti za Slovenijo ni novost. Pred petimi leti je nizozemska organizacija Green Destinations razglasila Slovenijo za najbolj trajnostno državo na svetu in nam kot prvi državi v celoti podelila znak zelene destinacije. V letu 2017 je Sloveniji pripadla izjemna nagrada National Geographic, World Legacy Destination Leadership, namenjena tistim organizacijam in destinacijam, ki uveljavljajo najboljše trajnostne prakse in poganjajo pozitivne spremembe v turizmu, kar je bila v tem primeru Slovenska turistična organizacija. Leta 2018 pa je v okviru nagrade Sustainable Destinations 2018 prav Slovenija postala najboljša destinacija Evrope. Tako smo tudi v omenjeni, pred kratkim izdani knjigi priporočil zraven Norveške edina evropska država.

Na Slovenski turistični organizaciji si že vrsto let prizadevajo Slovenijo umestiti kot zeleno, butično destinacijo z neokrnjeno naravo in edinstveno ponudbo, ki odseva njen pristni lokalni značaj. In ker kot slovensko specifičnost mednarodni mediji ob trajnostnem turizmu izpostavljajo prav kolesarstvo in kulinariko, pravijo: "Kolesarske poti, kot je Slovenia Green Gourmet Route, našo vizijo zelo dobro uresničujejo v praksi, saj obiskovalcem omogočajo aktivno doživetje neokrnjene narave, pri čemer jih usmerijo na ceste in poti, ki so še posebno primerne za kolesarje, hkrati pa v čim večji meri vključujejo trajnostno mobilnost in podajajo možnosti prevoza z vlakom, kjer je to mogoče. Pri tem je za kakovosten turistični produkt bistveno, da poleg možnosti kolesarjenja ponudi še dodatna doživetja, gastronomija pa je gotovo eno od področij, ki odraža lokalne značilnosti in si jo obiskovalci želijo izkusiti." Prav slednje se je sklada s spremenjenimi navadami in željami gostov v obdobju pandemije, saj so vedno bolj v ospredju aktivna doživetja v naravi, daleč stran od množic, v pristnem lokalnem okolju. "Turistični produkti, ki prepletajo aktivnosti na prostem z gastronomskimi doživetji, vse to uspešno povezujejo in s svojimi značilnostmi in usmeritvami sledijo trendom, ki danes prevladujejo v turizmu. In prav tak je produkt Slovenia Green Gourmet Route," je v imenu STO povedala Livija Kovač Kostantinovič, vodja tamkajšnjega oddelka za stike z javnostmi, kjer so zadovoljni, da so zelena, aktivna in butična doživetja pravilna usmeritev slovenskega turizma.

Publikacija Best in Travel 2022 se ponaša s potencialnim dosegom kar 100 milijonov bralcev po vsem svetu, za sloves mednarodnega vodnika Lonely Planet pa ve že skoraj vsakdo, ki rad potuje. Ali bolje rečeno, zaupa njihovim ocenam in urednikom. Eden od teh je tudi Tom Hall, ki je kot njihov predstavnik ob zavidljivi slovenski uvrstitvi povedal: "Odgovorno potovanje je že desetletja del slovenskega načina življenja in Slovenija je tako postala vodilna država na svetu v razvoju trajnostnih turističnih strategij, saj daje prednost kakovosti pred količino in lokalni skupnosti pred potrošništvom. S svojo ponudbo resnično nepozabnih doživetij, ki segajo od Alp do Jadrana, ostaja inovativna in je v zadnjem letu ponudila številne nove kulinarične in kolesarske poti, ki temeljijo na skupnosti in omogočajo obiskovalcem, da izkoristijo možnosti za bogata naravna in kulturna doživetja. Slovenija se je na letošnjo lestvico destinacij v Best in Travel uvrstila tako visoko zaradi svojih nenehnih prizadevanj za oblikovanje trajnostnih rešitev v turizmu in prav zato smo jo tudi izbrali za destinacijo, ki bo na naslovnici knjige."

Prav popotniški navdušenec Hall je tudi tisti, ki je v Sloveniji s svojo petčlansko družino izkusil prednosti tukajšnje ponudbe. O doživetjih v Sloveniji je veliko pisal in našo destinacijo celo priporočal v tujih medijih, kjer je izpostavil osupljivo potovanje po Soškem z legendarno železniško progo Gorica-Jesenice. Opisuje jo kot spektakularno izkušnjo, kjer zgodovinski vlak "pleza med gorskimi vasmi ob reki Soči ob vznožju Alp in ponudi osupljiv razgled na Bled in tamkajšnji grad".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta