Kakšno priznanje slavnega popotniškega vodnika za Slovenijo! Je "kot koktelj, postrežen s posebnim pridihom"

S. M.
04.11.2021 15:48
Svetovno znani popotniški vodnik Lonely Planet je izdal seznam desetih držav, regij in mest, ki jih je v letu 2022 treba obiskati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blejsko jezero z gradom.
Andrej Petelinšek

Po skoraj dveh letih striktnih ukrepov zaradi pandemije koronavirusa in zapor javnega življenja se vnovičnega odkrivanja sveta nestrpno veselijo svetovni popotniki. Vodnik jim kot edinstveno življenjsko doživetje med drugim priporoča tudi obisk Slovenije.

"Po prisilnem premoru je čas, da te dolgo odložene potovalne načrte obudimo in jih uresničimo," je dejal Tom Hall, podpredsednik Lonely Planeta. "Seznami slavijo svet v vsej njegovi čudoviti in mamljivi raznolikosti," je dodal.

Slovenija je koktelj, postrežen s posebnim pridihom

Slovenija se lahko včasih med številnimi priljubljenimi destinacijami vzhodne Evrope izgubi, menijo pri Lonely Planet, kjer so majhno državo na sončni strani Alp uvrstili na peto mesto desetih držav, ki jih je v letu 2022 treba obiskati. Sodelavec ameriškega CNN Chris Dwyer je našo državo opisal kot "ne balkansko, ne sredozemsko, niti alpsko. Slovenija je koktejl vseh treh, postrežen s posebnim pridihom," poroča CNN.

Kot prednost so navedli majhnost države, ki obiskovalcem omogoča, da v kratkem času obiščejo razgiban in raznolik teren. Izpostavili so "osupljivo" Blejsko jezero in živahno prestolnico Ljubljano. Ob tem pa so zapisali še, da Lonely Planet ni edini, ki je opazil Slovenijo, in spomnili, da je letos kar sedem slovenskih restavracij prejelo zvezdice Michelinovega vodnika.

Cookovi otoki, Nizozemska, Mavricius, Belize ...

Obiska najbolj vredni so po mnenju Lonely Planeta novozelandski Cookovi otoki. Kot obljubljajo, skupina 15 otokov v južnem Pacifiku ponuja nepozabne vodne dejavnosti, med njimi tudi potapljanje in ribolov, ter tudi stik s staroselci Maori v vasi Te Vara Nui.

Aitutaki, od koder je fotografija, je drugi najbolj poseljen otok v skupini 15-ih Cookovih otokov. 
Profimedia

Za ljubitelje nižjih temperatur so na drugo mesto uvrstili Norveško, ki je običajno uvrščena na seznam držav z najsrečnejšimi prebivalci na svetu. Norveška princesa Mette-Marit je CNN zaupala, da je razlog najbrž v tesni povezanosti Norvežanov z naravo. Poleg obiska glavnega mesta Osla pri Lonely Planet priporočajo še skok v dve uri oddaljen Bøkeskogen, kjer je najsevernejši bukov gozd na svetu.

Severni sij na Norveškem, državi, kjer živijo eni najsrečnejših ljudi na svetu.
Profimedia

Na tretje mesto so uvrstili Mavricius. Najbolj iskana informacija v brskalniku Google v zvezi s tem otokom je, "kje je Mavricius", pišejo pri CNN. Leži v Indijskem oceanu, kakih 1100 kilometrov vzhodno od Madagaskarja. Njihov sodelavec Tony Smart ga je opisal kot otok "večrasnih, miroljubnih ljudi, z odličnim nočnim življenjem, čudovitimi bari na plažah, odličnimi golf igrišči in nešteto možnostmi za vodne športe, gorske pohode, lov, opazovanje ptic."

83 metrov visoki slapovi Chamarel na Mauritiusu.
Profimedia

Tik pred Slovenijo se je uvrstil Belize, ki je znan po svoji modri barvi morja in raznovrstnih divjih živalih. Obisk te srednjeameriške države pri CNN priporočajo zaradi dihjemajočega koralnega grebena.

Na šesto mesto so uvrstili britansko čezmorsko ozemlje Angvila, sledijo Oman, Nepal in Malavi, zadnja destinacija med najboljšimi desetimi pa je Egipt.

Na četrto mesto se je uvrstil Belize, ki je znan po svoji električno modri barvi morja.
Profimedia

Seznam 10 najbolj priporočenih regij za obisk v letu 2022:

1. Westfjords, Islandija

2. West Virginia, Združene države Amerike

3. Sibsongbanna, Kitajska

4. Kent's Heritage Coast, Združeno kraljestvo

5. Portoriko, Združene države Amerike

6. Shikoku, Japonska

7. Puščava Atacama, Čile

8. Scenic Rim, Avstralija

9. Otok Vancouver, Kanada

10. Burgundija, Francija

Seznam 10 najbolj priporočenih mest za obisk v letu 2022:

1. Auckland, Nova Zelandija

2. Tajpej, Tajvan

3. Freiburg, Nemčija

4. Atlanta, Združene države Amerike

5. Lagos, Nigerija

6. Nikozija, Ciper

7. Dublin, Irska

8. Merida, Mehika

9. Firence, Italija

10. Gyeongju, Južna Koreja

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta