Bela snežinka, Jingle Bells, Last Christmas, All I Want For Christmas Is You ... Božične pesmi kot blaga merica kiča

Saša Britovšek
25.12.2020 03:00
Kakšen le bi bil božič brez glasbenih hitov in brez prave doze božičnega kiča s svetlimi lučkami in toplo energijo, se sprašuje glasbeni urednik Gregor Stermecki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po Božičkovih notah Foto: Profimedia
Profimedia

Z začetkom decembra se netenje prazničnega vzdušja začne tudi na radijskih postajah. Sprva po ena božična pesem na dan, kak teden kasneje dve, tri. Če medtem zapade prvi sneg, na glasbene valove priplava tudi Bela snežinka ali Let it snow. Ko se december prekucne v drugo polovico, je ni več radijske postaje (ne doma in tudi na tujem verjetno ne), ki ne bi poslušalce obdarovala z Last Christmas ali All I Want For Christmas Is You. Vse tja do vrhunca božične evforije 24. decembra, kar se ponekod stopnjuje še do silvestrske noči.

Glasbeni urednik na Radiu Si Marjan Kokol pravi, da tudi pri njih začnejo s prazničnimi napevi in prav takšno celostno zvočno podobo radia s prvo adventno nedeljo. "Smo pa pri tem precej zmerni. V prvem tednu opomnimo, da smo v decembrskem času, z enim ali dvema komadoma na dan. Lahko je to kakšna sezonska novost, ki jo glasbeniki radi izdajo v tem času, največkrat pa so tradicionalne božične uspešnice. Za te pa vemo, da so v veliki meri iste že vsaj dvajset let, nekatere pa tudi precej več."

S tem, da bi se ozirali na splošno praznično vzdušje, ki ga podkrepijo še zimsko vreme in praznični dogodki, si letos ne morejo kaj dosti pomagati. ​"Naš praznični glasbeni izbor tako polnijo aktualni izvajalci, ki običajno iz čistih komercialnih vzgibov posnamejo še kakšno božično skladbo. Tak primer je letos Meghan Trainor, ki je v ta namen posnela kar cel božični album. Potem pa so tukaj še vedno priljubljene skladbe z božično vsebino, ki se v teh dneh že drenjajo na vrhu evropskih glasbenih lestvic - od Queenov, Wham!, Chrisa Ree, Mariah Carey pa vse do še starejših zimzelenih klasik."

Kokol še dodaja, da nekaterim izvajalcem stilsko ustreza, da posnamejo božično uspešnico, kot sta recimo Michael Buble ali John Legend, medtem ko drugi zgolj izkoristijo komercialno priložnost, čeprav je njihova glasbena zvrst daleč od čaranja prazničnega vzdušja. Tako so letos s pesmijo Baby Please Come Home presenetili ameriški punk rokerji The Offspring​, ki ob električnih kitarah zvončkljajo z božičkovimi kraguljčki.

Mariah Carey
Profimedia

Toplina, ljubezen, nostalgija in kič

Kaj bi lahko bila skrivnost božičnega hita, smo vprašali tudi Gregorja Stermeckega, avtorja mnogih domačih uspešnic in glasbenega urednika na Radiu Maribor. "Božična pesem mora imeti pravo dozo božičnega kiča s svetlimi lučkami in toplo energijo, ki je v tem času nikjer ne manjka. Pravilno pa mora biti tudi razmerje med preprostostjo pesmi in njeno globino. Tako mora vzbuditi prijetno nostalgijo, a hkrati spomniti, da so v teh dneh mnogi ljudje sami. Mislim, da so prav pesmi, ki vse to zajamejo, ostale in postale klasika," meni glasbeni mojster, ki se je tudi sam že lotil ustvarjanja božične skladbe.

Pred dvema letoma je izjemna vokalistka Bilbi izdala uspešnico Božič je lep, katere avtor je prav Stermecki. In tudi ta skladba nas spomni na to, da je božič res lep, a medtem ko zunaj utripajo lučke, so mnogi ljudje zelo osamljeni. "Mislim, da sta izvenserijsko božično pesem letos naredila Zala in Gašper, to je skladba Sto idej. Po mojem mnenju je ena najlepših v zadnjih letih in zajema prav to ključno kombinacijo - toplino, ljubezen in pravo mero kiča. A da ne pozabim na nesporno zmagovalko božičih pesmi po mojem okusu. To je delo glasbenega genialca Magnifica, pesem In ko enkrat bom umrl. Narejena je z globino in pronicljivim humorjem. Skratka s pravo mero vsega, ko z besedilom opeva božično noč in ga še začini z verzom 'grešila sva na sveto noč'. Zame je to prismuknjena zamisel, ki je vredna milijon dolarjev, in božična pesem, ki se vrti tudi avgusta."

Božične hite poslušamo za božič, Magnificovega tudi poleti. Foto: Profimedia
Profimedia

Reši se, kdor se more

Seveda pa se božičnih hitov ne razveselijo vsi. Nekateri celo bežijo pred njimi, prestavljajo radijske postaje, čim zaslišijo prvi božični verz. Ste že slišali za Whamageddon? Gre za igro, ki se prične igrati 1. decembra in traja do božične noči. Njeni igralci se vseh triindvajset dni skušajo izogniti božični klasiki britanske zasedbe Wham! iz leta 1984 Last Christmas. V poštev pride le originalna verzija pesmi, prepovedano pa je sotekmovalca zvabiti v prostor in mu pesem predvajati na silo. Iz igre izpade tisti, ki se pesmi ne more izogniti, to objavi na svojem družbenem omrežju s ključnikom #Whamageddon. Alternativna različica igre uporablja božični hit Mariah Carey All I Want For Christmas Is You, pod ključnikom #ApoCareypse

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta