Znova se je pojavil smrtonosni virus, za katerega ni zdravila: Zaradi dveh žrtev v karanteni skoraj sto ljudi

M.R.
18.07.2022 10:18

Gana je potrdila prva dva primera smrtonosnega virusa marburg, ki se uvršča v isto skupino kot virus, ki povzroča ebolo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Virus se je na človeka prenesel s sadnih netopirjev.
Reuters

Primera okužb z omenjenim virusom so zabeležili pri bolnikih, ki sta pred kratkim umrla v bolnišnici. Gre za zelo nevaren virus, saj ta ubije do 90 odstotkov tistih, ki se z njim okužijo.

Pacienta sta umrla v bolnišnici v južni regiji Ashanti. Analiza vzorcev je potrdila, da sta bila okužena z virusom marburg, trenutno pa je v karanteni 98 ljudi, za katere sumijo, da so bili v stiku z obema pokojnikoma.

Zdravila za ta virus ni, zdravniki pa pravijo, da so možnosti za preživetje večje ob pitju večjih količin vode, hkrati pa tudi ob zdravljenju določenih simptomov. Virus se je na ljudi preselil s sadnih netopirjev, med ljudmi pa se prenaša prek telesnih tekočin.

Tipični simptomi okužbe s tem virusom so povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah, bruhanje krvi in krvavenje. Ganske oblasti so prebivalce pozvale, naj se oddaljujejo od jam in naj pred zaužitjem dobro termično obdelajo meso.

Sadni netopirji, ki so virus prenesli na človeka, so znani tudi kot leteče lisice. Razpon njihovih kril lahko meri do 170 centimetrov. Povečini se prehranjujejo s sadjem, živijo pa v tropskih področjih Azije, Avstralije, vzhodne Afrike ter na otočjih v Indijskem in Tihem oceanu.

V Afriki so se s tem virusom srečali že v Angoli, Kongu, Keniji, Južni Afriki in Ugandi. Prvič pa se je leta 1967 virus pojavil v Marburgu, Frankfurtu in celo v Beogradu. Okuženi so bili zaposleni v laboratoriju, ki so preučevali tkivo okuženih afriških zelenih opic. 29 oseb se je okužilo v Nemčiji, dve pa v Srbiji. V Nemčiji je umrlo sedem ljudi, oba okužena v Beogradu pa sta prebolela okužbo. Največ žrtev je virus terjal leta 2005 v Angoli, kjer je zaradi okužbe umrlo več kot 200 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta