Omikron, ki ga za oznake uporabljamo bistveno redkeje kot druge grške črke, je le dočakal svoj "veliki trenutek"

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
05.12.2021 04:50

Omikron je manj znana, 15. črka grške abecede. Po njej pa so poimenovali trinajsto različico virusa SARS-CoV-2, dve črki so preskočili, da ne bi bilo še več glavobolov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj


 

Reuters

Omikron je v zadnjih dneh ena najpogosteje izgovorjenih in slišanih besed. Menda ga ni človeka, ki ne bi vedel, da gre za najnovejšo mutacijo virusa SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19, toda - kaj je v resnici omikron? Mar niso rekli, da bodo inačice virusa poimenovali po grških črkah? Od grške abecede najbrž vsak zdrdra le alfa-beta-gama-delta, kakega pija se še spomnimo iz osnovnošolske matematike, o nekem fiju je zadnjič govoril vodovodni inštalater ... Vemo tudi za mikron kot dolžinsko mero (mimogrede, ta izraz ni več v veljavi, milijoninki metra se od leta 1980 pravilno reče mikrometer). Ampak omikron?

Omikron je mali o

Pa vendarle je tudi omikron črka grške abecede, natančneje petnajsta po vrsti. V grški pisavi se zapiše kot "όμικρον", pomeni pa dobesedno mali o (Ο μικρον), v nasprotju s črko omega (Ω), katere ime pomeni veliki o (Ω μέγα). V sodobni grščini se črki Ο in Ω izgovarjata podobno kot slovenski široki o, v klasični grščini pa je bil Ο krajši, Ω pa daljši (zato tudi imeni mali in veliki o). Iz črke omikron izvirata latinična črka o pa tudi cirilična črka o.

Ker je omikron po videzu praktično enak latinski črki o pa tudi arabski številki nič (0), se za oznake uporablja bistveno redkeje kot druge grške črke, da ne bi bilo zmešnjav in zamenjav. Na splošno se črka omikron uporablja za označevanje petnajstega zaporednega položaja na kateremkoli seznamu, označenem z grško abecedo; na primer v Evklidovih Elementih. V astronomiji je O oznaka za petnajsto zvezdo v ozvezdju, denimo Omicron Andromedae, Omicron Ceti ali Omicron Persei. Tako kot abecedna črka se omikron občasno uporablja tudi v tehničnih zapisih.

Nočejo še političnega glavobola

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so inačice novega koronavirusa SARS-CoV-2 sprva imenovali po območjih, kjer so jih najprej zaznali. Saj se še spomnite britanske in indijske inačice, tudi južnoafriško smo že imeli. A med pandemijo so se odločili prekiniti to tradicijo, saj so želeli preprečiti stigmatizacijo nič krivih prebivalcev določenega dela sveta. Najhujšo so verjetno doživljali Kitajci, potem ko se je epidemija konec leta 2019 začela v kitajskem Vuhanu. Zato so sklenili opustiti do pred kratkim uveljavljeno geografsko poimenovanje za vse bolezni, ki grozijo svetu, kot so bili španska gripa, virus zahodnega Nila, bližnjevzhodni respiratorni sindrom, zika in ebola.

Naše življenje bo krojil omikron. Foto: Epa

Epa

Maja letos so se odločili inačice virusa poimenovati po zaporednih črkah grške abecede, s čimer bi javnosti laže pojasnili tudi evolucijo virusa po posameznih različicah. In če je omikron petnajsta črka grške abecede, bi iz tega sklepali, da nam grozi že petnajsta inačica koronavirusa. Ampak to spet ne drži, zadnja je bila različica mi (M, μ), nedavno odkrita v Kolumbiji. Mi pa je dvanajsta črka grške abecede. Nevarna nova inačica, ki je izbruhnila v Južni Afriki, je trinajsta po vrsti in bi se morala imenovati ni (Ν, ν). A ker se v sodobni grščini ta črka izgovarja tudi kot nu, so presodili, da je beseda nu preveč podobna angleški besedi new (nov), kar bi lahko povzročilo zmedo, da gre morebiti za popolnoma nov virus.

Grška abeceda - bo dovolj črk za vse inačice virusa?

Naslednja črka po vrsti v grški abecedi je ksi (Ξ, ξ), a ta bi lahko poleg covidnega glavobola povzročila še političnega. Verjetno so se bali, da bi ob črki ksi, ki jo v angleščini zapisujejo kot xi, kdo pomislil na kitajskega predsednika Xi Jinpinga (kitajski priimek se sicer izgovarja kot Ši). Predvsem v ZDA so se že pojavili namigi, da se Svetovna zdravstvena organizacija boji Kitajske. A Tarik Jasarević, tiskovni predstavnik WHO, je podal drugo razlago. "Poimenovanja xi nismo uporabili, ker je to pogost priimek. V naši organizaciji pazimo, da ne prizadenemo nobene kulturne, družbene, nacionalne, regionalne, poklicne ali etnične skupine," je dejal.

In tako smo pač dobili omikron.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta