Za lažne vesti udarec po žepu

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
23.04.2020 19:50

Mariborčan Vid Milaković študira v prvem letniku newyorške univerze, ki kljub koronavirusu v arabskem Abu Dabiju kampusa ni zaprla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V bolnišnicah v Abu Dabiju maske tako kot drugod sterilizirajo.
Reuters

Mariborčan Vid Milaković študira psihologijo in filmsko umetnost v glavnem mestu Združenih arabskih emiratov Abu Dabiju na tamkajšnji newyorški univerzi. Univerzitetni kampus v Abu Dabiju je v koronakrizi ostal edini večji odprt, saj je matična univerza v New Yorku svoj kampus zaprla, prav tako še tretjega večjega v kitajskem Šanghaju.

Ni goljufanja

"Na univerzi v Abu Dabiju nas študira okoli 1400 študentov iz kar 120 držav. Skupaj s profesorji in drugim osebjem nas je tu okoli 2500, največ tujcev. Večina nas je med koronakrizo ostala tukaj, nekaj pa se jih je vrnilo v matične države po vsem svetu. Predavanja potekajo po spletu nekako normalno naprej. Profesorji predavanja posnamejo, da jih lahko spremljaš ob katerikoli uri kjerkoli na svetu in ti ni zavoljo tega treba vstati sredi noči, da bi bil prisoten v živo. Tudi izpite delamo po spletu in je dovoljeno imeti ob sebi vse knjige, učbenike in zapiske. Tako da švinglanja ni, ker je povsem nepotrebno. Na univerzi menijo, da bomo študijsko leto končali tako, kot je predvideno, do 14. maja oziroma z zadnjimi izpiti do 22. maja. Potem bi lahko med poletnimi počitnicami bili doma. Vendar bo to težko, saj so redne potniške letalske linije prekinjene. Še nekaj ur imam časa, da se odločim za evakuacijski let v maju, ki ga za nas študente - iz Slovenije nas je tukaj pet - pripravlja slovensko zunanje ministrstvo v sodelovanju z Madžari, Hrvati in Bosanci."

Ramadan je

Nadaljuje, da vsaj v Abu Dabiju nekatere ukrepe zoper širjenje koronavirusa že rahljajo: "Vlada nas po elektronski pošti sproti obvesti o svojih odločitvah. Recimo malo prej sem dobil sporočilo, da naj ne grem v mesto, ker pravkar razkužujejo ulice. Sicer že tako ne smemo v mesto, če nimamo nekega utemeljenega razloga za to. Toda v mestu so znova odprli nekatere manjše trgovine, bari, restavracije in hoteli so še vedno zaprti. Turizma, ki je tukaj globalni, ni. To bo za državo velik gospodarski udarec. So pa odprta gradbišča. Vendar delavci, ki so vsi tujci, lahko delajo samo na enem gradbišču, ne smejo vmes skočiti še na drugo. Medtem pa v Dubaju prebivalci ostajajo v izolaciji oziroma v karanteni. Tam le en član družine dobi dovoljenje, s katerim sme v mesto po nujnih nakupih hrane ali zdravil, in to z obvezno zaščitno masko na obrazu. Vsi drugi v Dubaju ostajajo ves čas za svojimi štirimi stenami."
Sinoči se je začel muslimanski postni mesec ramazan, ampak oblasti so prepovedale skupinske molitve, mošeje pa so že tako ali tako zaprte. "Kaj takega je bilo v Združenih arabskih emiratih še nevideno in nepredstavljivo," pravi Mariborčan, "in študente vernike je tudi univerza obvestila, da lahko molijo zgolj individualno". Vid Milaković ocenjuje, da se ljudje omejitev disciplinirano držijo, upoštevajo pravila in so odzivni na pozive oblasti. "Zmanjšanje prometa in izpraznjene ulice smo videli, še preden so bili ukrepi uradno sprejeti, ljudje so upoštevali že prva priporočila. So pa za nespoštovanje ali izigravanje ukrepov predvidene tudi kazni. Sem spada objavljanje lažnih vesti na družabnih omrežjih. Kazen je 1000 dirhamov, blizu 250 evrov. Če prekrške ponavljaš, globe rastejo." In je udarec po žepu še občutnejši.
V emiratih si prizadevajo testirati kar največji del populacije, če ne že kar vso, pri tem so med prvimi na svetu. Milaković: "Medicinski delavci opravljajo testiranja tudi v najbolj odročnih vaseh. Število okuženih še raste, vendar so bolnišnice dobro opremljene z zaščitnimi sredstvi in respiratorji. Tukaj obstaja mešanica javnega in zasebnega zdravstva. Vlada je zasebnim bolnišnicam že sporočila, da bodo morali zagotoviti postelje za okužene s koronavirusom, če se bo izkazalo, da bi to zaradi rasti okužb bilo potrebno. Če imaš plačane prispevke, je zdravljenje tudi za covidom-19 tukaj zastonj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta