(VPRAŠANJA in ODGOVORI) Covid-19: Cepiva še lep čas ne bo, imajo pa znanstveniki druge ase v rokavu

Pripravil Urban Červek
11.03.2020 13:58

Zbrali smo odgovore na nekaj bolj ali manj pogostih vprašanj, ki se pojavljajo v zvezi z epidemijo novega koronavirusa (2019-nCoV), ki povzroča bolezen covid-19

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa08283622 A tourist wearing a protective face mask takes a selfie in front of the Duomo ('Cathedral') in Milan, Italy, 10 March 2020. In an attempt to stop the spread of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus, Italian Prime Minister Giuseppe Conte announced on 09 March the extending of coronavirus quarantine measures to the entire country, starting on 10 March until 03 April. It will be possible to move only for 'proven work reasons' or 'serious family or health needs,' he said. All public gatherings have been banned and people have been advised to stay at home. EPA/MARCO OTTICO
Marco Ottico

Zakaj še nimamo zdravila zoper covid-19 oziroma kdaj ga lahko pričakujemo?
Ker je to povsem nov virus, cepiva po navedbah znanstvenikov ne bo še vsaj leto dni, saj so potrebne številne raziskave in nato študije učinkovitosti in varnosti. Bližje pa so zdravila za zdravljenje že okuženih, saj jih že preizkušajo na ljudeh. Za zdaj po poročanju Guardiana največ obeta eksperimentalno zdravilo Remdesivir, ki ga izdeluje ameriško biotehnološko podjetje Gilead. V osnovi so ga razvili za boj proti eboli, zdaj pa predklinične raziskave kažejo, da je učinkovito tudi proti koronavirusu 2019-nCoV. S prvimi vzorci že zdravijo obolele v ZDA in Veliki Britaniji, rezultati pa so spodbudni. Zdravilo deluje tako, da preprečuje razmnoževanje virusa v tarčnih celicah, vendar ga mora pacient dobiti čim prej, dokler škoda na pljučnem tkivu ni prevelika. V svetu sicer raziskovalci mrzlično iščejo zdravilo proti 2019-nCoV, po ocenah je v raziskavah kar 300 različnih snovi.
V čem je koronavirus 2019-nCoV drugačen od drugih virusov, da tako močno ogroža ljudi?
Ker je preskočil z živali, se človekov imunski sistem z njim še ni srečal, kar pomeni, da odpornosti v populaciji ni. Njegovo delovanje na dihala je veliko bolj uničujoče od virusa gripe, smrtnost je višja. Virus se razmnožuje v celicah sluznice dihal in jih poškoduje. V skrajnem primeru je poškodovanega toliko tkiva, da pljuča ne morejo telesu zagotavljati kisika, ker privede do odpovedi organov in smrti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta