(VIDEO) Uporabljajo taktiko iz prve svetovne vojne: Tako Ukrajinci sestreljujejo ruske drone

M.R.
09.07.2024 12:48

Ukrajina se z vsemi močmi trudi sestreliti izvidniške drone, ki vsak dan nekaznovano letijo nad njihovimi glavami in vojaškimi bazami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinci v boju z ruskimi droni
X

Tako vse bolj pogosto s počasnimi in lahkimi letali nad pomembnimi lokacijami lovijo ruske brezpilotnike. Po družbenih omrežjih se je minuli konec tedna razširil posnetek, ki prikazuje pripadnike ukrajinskega obveščevalnega direktorata v športnem letalu Aeriprkat A-22 lokalne izdelave. Ne levi strani tega letala sedi vojak, ki z orožjem cilja brezpilotno letalo. 

Gre za precej učinkovito metodo, še bolj pomembno pa je, da je poceni. Ukrajinske sile si ne morejo privoščiti izstreljevanja največjih in najboljših raket za protizračno obrambo, ki so lahko težke tudi po več sto kilogramov in lahko stanejo več milijonov dolarjev. Zato ruske izvidniške drone orlan-10, ki stanejo 100.000 dolarjev, ciljajo z letali Jak-52 ali A-22, ki so lahko v zraku eno uro le za nekaj sto evrov. Cena streliva je zanemarljiva. 

Tako ni presenečenje, da se je ukrajinski obveščevalni direktorat odločil za letala A-22, ki stanejo okoli 90 tisoč dolarjev, v boju z ruskimi droni. Tovrstna letala bi si lahko privoščil vsak ljubiteljski letalec. 

"Če iščete trdno letalo, s katerim je lahko upravljati, ima na kratkih razdaljah odlične lastnosti, hkrati pa lahko leti s hitrostjo, višjo od 95 vozljev in nosi dovolj tovora, ste prišli na pravo mesto," se je na svoji spletni strani pohvalilo podjetje Leighnor Aircraft, ki ta letala prodaja v ZDA.

Kijevske sile ta letala uporabljajo tudi kot napadalna brezpilotna letala. Tehniki so jih namreč predelali v avtonomna letala in jih natovorili z eksplozivom, nato pa z njimi preleteli več sto kilometrov globoko na rusko ozemlje in tam ciljali vojaške in industrijske tarče. 

V primerjavi z letalom Jak-52 (ukrajinsko šolsko letalo), ki ga prav tako uporabljajo za napade na ruske drone, ima nekoliko šibkejši motor, saj ima le 100 konjskih moči, Jak-52 pa jih ima 360. 

Pretekli teden so tri dni zapored ruski droni preletavali ukrajinske zračne baze in našli pomembne tarče za ruske balistične rakete iskander. Ukrajinci so v teh napadih izgubili najmanj tri zelo pomembna bojna letala, samo zato, ker niso uspeli pravočasno sestreliti ruskih dronov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta