Veliki denarci, ozke minice in potoki alkohola

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
28.09.2020 18:30

Na Hrvaškem so prijeli tudi Dragana Kovačevića, donedavnega predsednika uprave javnega podjetja za distribucijo nafte Janaf, ki je milijone evrov prejemal z leve in desne

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grafit na stavbi v Slovenski ulici 9 v Zagrebu
Epa

Na Hrvaškem so na različnih koncih države prijeli več kot deset ljudi zaradi suma gospodarskega kriminala in korupcije. Med prijetimi je Dragan Kovačević, do nedavnega predsednik uprave javnega podjetja za distribucijo nafte Janaf, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na hrvaškem notranjem ministrstvu še niso objavili imen prijetih ljudi, so pa hrvaški mediji objavili fotografije Kovačevića, ko je svoje stanovanje v Zagrebu zapuščal v spremstvu policistov. Po poročanju Jutarnjega lista Kovačevića neuradno sumijo, da je prejel 1,9 milijona kun (250.000 evrov) podkupnine od podjetja, ki je od Janafa dobilo posle, vredne 40 milijonov kun (5,4 milijona evrov). Večernji list omenja, da gre za podjetje Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada pri Zagrebu, ki naj bi bilo v zadnjih treh letih dobilo 16 pogodb o izvajanju del za Janaf. Po navedbah hrvaških medijev so prijeli tudi direktorja tega podjetja Kreša Petka, ki je sicer glavni osumljenec. Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu Uskok je v zvezi s tem primerom zahteval odvzem poslanske imunitete za poslanca in župana Velike Gorice ter Nove Gradiške, Dražena Barišića (HDZ) in Vinka Grgića (SDP). Oba so medtem tudi že prijeli.

Opozicija se boji, da je to zgolj predstava

Opozicijske stranke v hrvaškem saboru menijo, da gre za še eno predstavo za javnost. Ob tem opozarjajo na številne podobne odmevne aretacije iz preteklih let, a se po njih, kot je dejal podpredsednik sabora in predsednik Domovinskega gibanja Miroslav Škoro, ni zgodilo nič. Ocenil je tudi, da imajo v vladajoči stranki HDZ očitno novega kandidata za šefa Janafa. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo Kovačević čez leto dni kandidiral za župana katerega od hrvaških mest.

Kovačević je član bivše koalicijske partnerke HDZ v vladi Hrvaške narodne stranke (HNS). Na čelu Janafa je od leta 2012, ko je bila na oblasti levosredinska koalicija na čelu s SDP. Februarja letos je dobil nov mandat za vodenje Janafa. Prvoosumljeni Krešo Petek iz podjetja Elektrocentar Petek naj bi bil s podkupninami Kovačeviću, Barišiću in Grgiću zagotovil, da je njegovo podjetje z javnim podjetjem Janaf pa tudi z mestno upravo in mestnimi podjetji v Veliki Gorici in Novi Gradiški sklenilo donosne posle. V malverzacije je vpletenih še devet ljudi, ki so tudi že pod ključem.

Aretacije politikov in podjetnikov, med katerimi so tudi člani HDZ, je že komentiral tudi hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković. Dejal je, da so prijetja dokaz aktivne vladne politike, ki ima ničelno toleranco do korupcije ne glede na ime in priimek, položaj ali stranko. Predsednik države Zoran Milanović je pred tem Plenkoviću očital, kako je vlada mogla Kovačeviću še februarja letos podaljšati mandat na čelu državnega podjetja, torej Janafa, če pa je zoper njega že tekla preiskava. Plenković je kratko odgovoril, da kriminalistične preiskave niso v opisu nalog vlade in zato o tem pač niso nič vedeli. Kajti hrvaški mediji so poročali, da je policija prijetim sledila približno leto dni. Aretirali so jih, potem ko naj bi bil Kovačevića nekdo iz krogov pri preiskavi obvestil, da mu grozi prijetje. Kovačević je nato skušal uničiti del dokazov oziroma je pred aretacijo kar dva svoja mobitela zagnal v Savo. Preiskovalcem ju je uspelo najti in izvleči ter obnoviti nekatere podatke. Policija je tudi našla Kovačevićev avtomobil, parkiran v garaži pri njegovem prijatelju v Samoborju, v njem pa kar milijon evrov v gotovini.

Sodoma in Gomora v Slovenski

Precej popoprane pa so novice, ki naj bi spremljale eno najhujših korupcijskih afer v hrvaški zgodovini. Kovačević naj bi bil v Zagrebu, v Slovenski ulici 9, vodil tudi tajni klub, po izjavah prič iz soseščine, pravi Sodoma in Gomora. Prav Petek naj bi bil v tem klubu Kovačeviću lani, 11. novembra, ko je že bil pod nadzorom tajne policije, predal zgoraj omenjeno podkupnino. V klubu naj bi se bili skrito sestajali ljudje iz političnega in gospodarskega življenja, za boljše razpoloženje pa naj bi skrbele plačane spremljevalke, baje predvsem iz Srbije. Preozke minice in alkohol v potokih ter glasna muzika v pritličnih in kletnih prostorih stavbe vse do jutra. V klub se je moglo vstopiti samo s skrivno kodo in po odobritvi varnostnikov, ki so goste pri vhodu posneli s kamero. Kot zatrjujejo v oddaji 24ur na slovenski komercialni televiziji Pop TV naj bi med gosti tega kluba bili tudi sedanji hrvaški predsednik Zoran Milanović, njegov predhodnik Stipe Mesić, več ministrov sedanje vlade, mož nekdanje predsednice Jakov Kitarović in številni znani umetniki, igralci in glasbeniki ter športni funkcionarji. Kitarovića bo s skupno 24 osebami policija zaslišala, saj naj bi vsi ti bil v klubu prav na dan izročitve podkupnine. Sicer pa našteti gostje kakor v en glas zatrjujejo, da v klubu sploh niso velikokrat bili, če pa že, se v njem menda ni dogajalo prav nič posebnega.

Obisk kluba in druženja v njem naj bi bili precej intenzivni tudi v času pandemije novega koronavirusa, so še izpovedale priče. Neformalni klub je zdaj zaprt, nekdo pa je na njegovo pročelje načečkal zgovoren grafit: "Dragan, to je muzej korupcije!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta