Veliki Agrokor: Hrvaško državno tožilstvo ostalo brez ključnega izvedenskega mnenja, ki je stalo 1,3 milijona evrov

STA, M.R.
06.11.2023 16:20

Izvedensko mnenje Ismeta Kamala iz družbe KPMG Poljska, na katerem temelji obtožnica proti nekdanjemu lastniku Agrokorja Ivici Todoriću, je nezakonit dokaz. Gre za ključno izvedensko mnenje za tožilstvo v primeru Veliki Agrokor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić
Reuters

Županijsko sodišče v Zagrebu, na katerem poteka sojenje proti Ivici Todoriću zaradi finančnih malverzacij v primeru, znanem pod imenom Veliki Agrokor, je v začetku leta odločilo, da je revizijsko izvedensko mnenje Ismeta Kamala, na katerem temelji obtožnica, nezakonit dokaz in ga je treba izločiti iz spisa.

Visoko kazensko sodišče je danes sporočilo, da je zavrnilo pritožbo hrvaškega državnega tožilstva na odločitev zagrebškega županijskega sodišča, s čimer je potrdilo odločitev sodišča.

Izvedensko mnenje je po navedbah hrvaških medijev najdražje izvedensko mnenje v zgodovini hrvaškega pravosodja. Stalo je 1,3 milijona evrov in je nastajalo več kot leto dni.

Todorićeva obramba je opozarjala, da izvedensko mnenje ni veljaven dokaz zaradi konflikta interesov. Družba KPMG je namreč istočasno delala za državno tožilstvo in za izredno upravo Agrokorja.

Hrvaško tožilstvo je preiskavo proti Todoriću in njegovima sinovoma ter 12 nekdanjim članom uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly sprožilo novembra 2017 zaradi suma finančnih malverzacij v Agrokorju.

Preiskavi je sledilo več obtožnic. Prva je Todoriću očitala, da je leta 2013 skupaj s tedanjim izvršnim finančnim direktorjem koncerna Antejem Huljevom omogočil plačilo 1,25 milijona evrov za storitve švicarske svetovalne družbe, čeprav je vedel, da ne bodo opravljene. Sodišče ga je v tem sodnem primeru, znanem kot Mali Agrokor, oprostilo krivde.

Drugo obtožnico je državno tožilstvo vložilo dvakrat, saj je prvo umaknilo, da bi jo dopolnilo. Sojenje po tej obtožnici, znani kot Veliki Agrokor, še poteka, tožilstvo pa Todorića in 14 drugih oseb obtožuje za vrsto finančnih malverzacij. Z njimi naj bi Agrokor oškodovali za 1,2 milijarde kun (160 milijonov evrov), Todorić pa naj bi si prilastil premoženjsko korist v vrednosti 923,6 milijona kun (122,5 milijona evrov).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta