"V vojni smo, ljudje pa tega ne razumejo." Svetovalec italijanskega ministra poziva k popolnemu "lockdownu" za praznike

16.12.2020 13:03
Italija bo leto zaključila z največjim številom umrlih po drugi svetovni vojni, je sporočil državni statistični urad.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rim
EPA

Walter Ricciardi, profesor javnega zdravstva in svetovalec italijanskega ministra za zdravje Roberta Speranze za covid-19, je pozval k radikalni zaostritvi ukrepov v epidemiji koronavirusa ali pa bo Italija doživela nacionalno katastrofo, je rekel za eno od italijanskih televizijskih postaj, potem ko je italijanski statistični urad Istat v torek objavil, da bo število umrlih v Italiji letos najvišje od druge svetovne vojne. 

"V vojni smo, ljudje pa tega ne razumejo," je izjavil Ricciardi. "Moramo radikalno zaostriti ukrepe." Svetovalec ministra misli, da bi vlada v Rimu morala uvesti popoln "lockdown". Govoril je tudi za časopis La Stampa in ocenil, da je italijanska vlada v reakcijah na drugi val covida-19, jesenski, nenehno zamujala.

V torek je v Italiji zaradi koronavirusa umrlo še 846 ljudi, država je peta na svetu po skupnem številu umrlih v epidemiji, ta številka je v Italiji zdaj že 65.857.

Direktor italijanskega statističnega urada Carlo Blangiardo je v torek povedal, da bo letos umrlo več kot 700 tisoč Italijanov, lani je bilo vseh umrlih 647.000. "Zadnjič se je kaj takšnega zgodilo leta 1944, ko smo bili na vrhuncu druge svetovne vojne," je za RAI dal dramatično primerjavo.

Italija je prepovedala potovanja med italijanskimi deželami od 21. decembra do 6. januarja. Premier Giuseppe Conte je Italijane pozval, naj se med božično-novoletnimi prazniki izognejo "neodgovornim druženjem". Napovedal je možne manjše spremembe v ukrepih. Svetovalec za covid-19 Ricciardi pa je za La Stampo ocenil, da to ni dovolj: "Nizozemska je uvedla zapiranje s polovico števila naših smrtnih primerov, Nemčija s tretjino. Ne razumem tega oklevanja. Če ne bomo sprejeli drastičnih ukrepov, gremo proti nacionalni tragediji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta