V Trst prihaja največja letalonosilka na svetu

Primorske novice
07.09.2023 18:00

Po eni največjih tovornih ladij na svetu v Trst v prihodnjih dneh prihaja tudi največja ameriška letalonosilka USS Gerard R. Ford, ki je poimenovana po 38. predsedniku ZDA.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letalonosilka USS Gerald R. Ford
Profimedia

V Tržaški zaliv bo priplula v nedeljo, 17. septembra, odplula pa bo 21. septembra. Ker gre za letalonosilko, ki jo poganjata dva jedrska reaktorja, in ker v Trstu pričakujejo tudi proteste mirovnih in okoljevarstvenih organizacij, skupin in posameznikov, se po poročanju Primorskega dnevnika vrstijo številni sestanki na prefekturi.

Že včeraj dopoldne so se srečali tržaški župan Roberto Dipiazza, predstavniki agencije za okolje Arpa, kvesture in luške kapitanije. Po neuradnih virih naj bi Arpa in luška kapitanija zahtevali posebne varnostne ukrepe. Za varnost voda naj bi skrbelo več kot 40 ljudi.

Reuters/NTB

Te zahteve se po poročanju časnika zdijo pretirane županu Dipiazzi, ki naj bi udeležence sestanka spomnil, da je lani v Trst priplula jedrska letalonosilka Harry S. Truman, ki jo prav tako poganjata dva jedrska reaktorja. Ob tisti priložnosti nihče ni dvigoval toliko prahu okoli vojaške ladje, je povedal Dipiazza. Spomnil je tudi, da bodo od 17. do 21. septembra Trst preplavili ameriški vojaki, ki bodo gostincem, hotelirjem, trgovcem in drugim (tako kot lani) prinesli veliko dela.

Letalonosilka USS Gerald R. Ford je dolga 333 metrov, široka 41 metrov in ima izpodriv sto tisoč dolgih ton. Sprejme lahko 4660 članov posadke in do 90 letal, ki lahko opravijo 220 zračnih napadov na dan. Ladja lahko doseže hitrost 30 vozlov oziroma 56 kilometrov na uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta