SVET

V Španiji prijeli osumljenca za napade s pisemskimi bombami

STA, A.L.
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Policija je v kraju Miranda de Ebro na severu države aretirala 74-letnega moškega, je sporočilo notranje ministrstvo v Madridu.

Kot je sporočilo ministrstvo, policija preiskuje dom osumljenca, ki je španski državljan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Španski mediji so medtem, sklicujoč se na policijo, poročali, da so moškega prijeli na ulici v Mirandi de Ebro, ki leži približno 300 kilometrov severno od Madrida.

V šestih napadih s pisemskimi bombami, poslanimi konec novembra in v začetku decembra lani na različne naslove v Španiji, ni bil nihče ubit, je pa bil v eksploziji med odpiranjem enega od paketov lažje poškodovan uslužbenec ukrajinskega veleposlaništva v Madridu.

Pošiljke vsebovale doma izdelani mehanizem

Med tarčami so bili tudi urad premierja Pedra Sancheza, špansko obrambno ministrstvo in letalsko oporišče v bližini Madrida, od koder se orožje, ki ga je podarila Španija, pošilja Ukrajini, pa tudi ameriško veleposlaništvo v Madridu. Španske oblasti takrat niso izključile možnosti, da so napadi povezani z vojno v Ukrajini.

Po poročanju španskih medijev so pošiljke vsebovale doma izdelani mehanizem z relativno majhno količino pirotehničnega materiala in manjšimi kovinskimi kroglicami.

Do aretacije je prišlo po tem, ko je ameriški časnik New York Times v nedeljo poročal, da ameriške in evropske obveščevalne službe za napade sumijo rusko militantno skupino ultranacionalistov Rusko imperialno gibanje. Ta naj bi prikrito delovala za rusko vojaško obveščevalno službo.

Pomembni člani te skupine so odpotovali v Španijo, španska policija pa je osvetlila njihove povezave s skrajno desničarskimi španskimi organizacijami, je poročal New York Times. Po navedbah časnika je bila ta akcija organizirana, da bi "preizkusili" sposobnost delovanja teh skupin v primeru, če bi se Moskva odločila za stopnjevanje konflikta.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?