zadnje objavljene

pogledi

več
Aleksandra Berberih Slana, nekdanja direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor

mnenje

več

SVET

Iz Španije poročila o novih pisemskih bombah

STA, A.L.
01.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pošiljko z eksplozivno napravo so danes prejeli v vojaškem letalskem oporišču in na obrambnem ministrstvu, že minuli teden pa je prispela na naslov premierja Pedra Sancheza.

Paket z doma izdelano bombo je na ukrajinsko veleposlaništvo prispelo v sredo okoli 13. ure. Naslovljeno je bilo na veleposlanika Sergija Pogorelceva, a je eksplodiralo v rokah enega od uslužbencev veleposlaništva, ki ga je odprl. Pri tem je utrpel lažje poškodbe na desni roki.

Veleposlanik je odgovornost za napad v pogovoru za javno televizijo v sredo zvečer pripisal Rusiji z besedami, da "se vsi zelo dobro zavedamo terorističnih metod agresorske države".

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je po incidentu vsem veleposlaništvom naročil, naj nujno okrepijo varnostne ukrepe, ter Španijo pozval, da začne preiskavo o napadu. Višje sodišče je to že tudi odprlo, in sicer kot preiskavo o morebitnem primeru terorizma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sumljiva pisemska pošiljka prispela na naslov španskega podjetja

Notranje ministrstvo v Madridu je medtem potrdilo, da so sumljivo pisemsko ovojnico, v kateri naj bi bila eksplozivna naprava, danes zgodaj zjutraj prejeli v oporišču zračnih sil Torrejon de Ardoz nedaleč od Madrida. Območje so zavarovali in pošiljko zdaj preiskujejo pristojni organi.

Gre za pomembno oporišče, iz katerega redno pošiljajo orožje, ki ga Španija podarja Ukrajini, in iz katerega pogosto vzletajo uradna letala visokih vladnih predstavnikov.

Reuters

Ministrstvo je prav tako sporočilo, da je pisemsko bombo, podobno tisti, ki je v sredo ranila uslužbenca ukrajinskega veleposlaništva, že prejšnji teden, natančneje 24. novembra, prejel tudi španski premier Sanchez. Na srečo so jo varnostne službe pravočasno "zaznale in nevtralizirale".

Poleg tega je "sumljiva pisemska pošiljka" v sredo zvečer prispela na naslov španskega podjetja Instalaza, ki proizvaja orožje in strelivo, v mestu Zaragoza na severovzhodu Španije. Pošiljko so nato strokovnjaki nadzorovano razstrelili. Podjetje Instalaza med drugim izdeluje raketomete, ki jih Ukrajini dobavlja Španija.

Na španskem obrambnem ministrstvu pa so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa danes potrdili, da so njihove varnostne službe zjutraj prestregle ovojnico z eksplozivom, ki so jo nato že nadzorovano detonirali. Zdaj preverjajo, ali obstaja povezava med to pošiljko in tistimi, ki so bile dostavljene premierju, ukrajinskemu veleposlaništvu, orožarskemu podjetju in vojaški bazi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?