V Španiji padel temperaturni rekord, Rusija v primežu požarov

15.08.2021 15:37
Temperature v Španiji so se zaradi vročinskega vala v Sredozemlju povzpele nad 47 stopinj Celzija, kar je nov rekord v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V občini Montoro v Andaluziji na jugu Španije so v soboto po podatkih vremenske službe Aemet ob 17.10 izmerili nov temperaturni rekord, in sicer 47,2 stopinje Celzija.

Najvišja zabeležena temperatura v državi, ki jo je sobotni rekord presegel, je bila pred tem izmerjena v mestu Cordoba 13. julija 2017 in je znašala 46,9 stopinje.

Peklensko vročino so konec tedna zabeležili tudi v severovzhodnem mestu Zaragoza, kjer se je živo srebro povzpelo na 43,2 stopinje, in v prestolnici Madrid, kjer so izmerili 41 stopinj Celzija. Na priljubljenem letoviškem otoku Majorca so se temperature v nekaterih vaseh v notranjosti otoka povzpele nad 40 stopinj, podobne temperature so zabeležili tudi na Kanarskih otokih.

EPA

Prihodnji teden naj bi se temperature v Španiji nekoliko znižale. Vremenoslovci so v Madridu za torek napovedali "le" 33 stopinj.

Čeprav je tveganje gozdnih požarov izjemno visoko, se je Španija letos večjim požarom uspešno izognila. V Kataloniji so pristojne oblasti zaradi požarne ogroženosti sicer prepovedale vstop v gozdove.

V Rusiji gori več kot 250 požarov

Obsežni gozdni požari v Rusiji se še naprej širijo. Ruska zvezna agencija za varstvo gozdov je danes poročala o več kot 250 požarih na skupni površini 4,4 milijona hektarjev. Z ognjem se trenutno bori več kot 8000 gasilcev, ki jim iz zraka pomaga 14 gasilskih letal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V letos najbolj prizadeti regiji Jakutija v Sibiriji trenutno gori 4,2 milijona hektarjev zemlje. Po navedbah jakutskih oblasti se danes v regiji s požarom bori 4900 gasilcev, ki poskušajo preprečiti širjenje plamenov na najmanj devet vasi.

EPA

Ta teden je Rusija ustanovila nacionalni center za odzivanje v sili. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v boj s sibirskimi požari poslal dodatne gasilce.

Številni požari divjajo daleč stran od vasi in mest, a so vseeno nevarni za ljudi. Zdravju škodljiv dim, ki ga povzročajo požari, je namreč prepotoval že tisoče kilometrov proti zahodu in jugu.

Lokalno spletno mesto z novicami je poročalo, da so v Jakutiji pred kratkim presegli najvišjo dovoljeno koncentracijo škodljivih snovi v zraku. Meritve, opravljene v mestu Jakutsk, so v zraku pokazale visoko raven ogljikovega monoksida. Lokalne oblasti so prebivalce pozvale, naj na prostem nosijo maske. Slike iz mesta so prikazovale z dimom napolnjene ulice. Sonca ponekod ni bilo več mogoče videti.

EPA

Medtem ko reševalci na območjih gozdnih požarov upajo na dež, ga imajo druga območja Rusije preveč. Po močnem deževju na jugu je bilo konec tedna poplavljenih več vasi in mest ob obali Črnega morja ter na polotoku Krim. Poplave so prizadele tudi območja na skrajnem vzhodu in jugu Sibirije, kjer so pristojne službe začasno evakuirale več tisoč ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta