Ursula von der Leyen bo morala pokazati, kaj si je dopisovala z direktorjem Pfizerja

Va, STA
28.01.2022 13:31

Zahtevo za dostop do informacij javnega značaja je vložil novinar nemškega spletnega portala Netzpolitik, varuhinja človekovih pravic EU pa v uradnem poročilu zdaj ocenjuje, da je v primeru predsednice Evropske komisije šlo za "nepravilno upravljanje".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ursula von der Leyen

Reuters

Nadzorni organ Evropske unije očita predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, da je skrivala SMS-sporočila, ki si jih je izmenjevala z generalnim direktorjem Pfizerja o nakupu odmerkov cepiva proti covidu-19. Varuhinja človekovih pravic EU Emily O'Reilly v uradnem poročilu ocenjuje, da je pri tem šlo za "nepravilno upravljanje".

O'Reillyjeva je zato izdala uradno priporočilo in uradu von der Leynove naročila, naj poišče in posreduje besedilna sporočila predsednice, in to na podlagi zahteve za dostop do informacij, ki jo je vložil novinar nemškega spletnega portala Netzpolitik Alexander Fanta, potem ko so bila aprila lani sporočila omenjena v enem izmed člankov New York Timesa o prizadevanjih EU za nabavo cepiva proti covidu-19.

Varuhinja to upravičuje s tem, da tudi besedilna sporočila spadajo med področja uporabe zakonodaje EU o dostopu javnosti do dokumentov in da sodna praksa EU potrjuje dolžnost institucij unije, da hranijo vso dokumentacijo v zvezi s svojimi dejavnostmi.

Evropska komisija je vodila prednakup cepiv proti covidu-19 za 27 držav članic EU. Nemka Von der Leynova, po izobrazbi zdravnica, se je v javnosti aktivno zavzemala za zagotavljanje dostopa do cepiva. Med drugim se je na štiri oči pogovarjala z direktorjem družbe Pfizer Albertom Bourlo. Več kot polovica od 4,2 milijarde odmerkov, ki jih je komisija kupila, pa je bila prav od proizvajalcev Pfizer-BioNTech, s čimer sta bili podjetji daleč največja dobavitelja za cepljenje v uniji.

Evropska komisija se sklicuje na poslovno skrivnost in ne želi razkriti ključnih vidikov svojih pogodb z dobavitelji cepiv, zlasti glede cen. Komisija je lani zavrnila zahtevo po prostem dostopu do informacij o besedilnih sporočilih in ni želela pojasniti, ali besedilna sporočila obstajajo, čeprav jih je von der Leynova sama omenila v enem od intervjujev.

Iz komisije so sporočili, da so službi varuha človekovih pravic EU dolžni posredovati le arhivirane dokumente in da besedilna sporočila ali druge oblike takšnih sporočil ne izpolnjujejo teh pogojev, saj so kratkotrajna in načeloma ne vsebujejo pomembnih informacij o dejavnostih ali odločitvah.

Evropska varuhinja človekovih pravic O'Reilly je ugotovila, da komisija ni zaprosila urada von der Leyenove za iskanje besedilnih sporočil, čeprav je Fanta to izrecno zahteval. Primer je opozoril na naraščajočo razpravo, kako institucije EU ravnajo z besedilnimi sporočili uradnikov, zlasti kadar vsebujejo informacije o ključnih političnih odločitvah.

Že pred časom je bil na očeh tudi soprog predsednice Evropske komisije. Heiko von der Leyen je direktor zdravstva v podjetju Orgenesis, ki se je z njegovim prihodom leta 2020 začelo ukvarjati tudi z vprašanjem izdelave in dostave kakovostnih cepiv proti covidu-19. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta