Večja zaščita neodvisnosti medijev? Bruselj začel posvetovanja o evropskem aktu o svobodi medijev

STA, S. M.
21.12.2021 16:11

Evropska komisija je danes začela posvetovanje o evropskem aktu o svobodi medijev, katerega namen je zaščititi pluralizem in neodvisnost medijev na območju evropskega notranjega trga. Posvetovanje bo potekalo do 21. marca 2022, so sporočili v Bruslju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V posvetovanju je mogoče sodelovati prek spletne strani Povejte svoje mnenje v vseh uradnih jezikih, ki je dostopna na tej povezavi.

"Vsak dan vidimo poskuse izvajanja pritiska na medije s strani vlad ali zasebnih skupin. Skrajni čas je, da se dogovorimo o skupnih zaščitnih ukrepih na ravni EU za zaščito neodvisnosti in pluralizma medijev, da lahko novinarji opravljajo svoje delo in nepristransko obveščajo državljane," je ob začetku posvetovanja povedala podpredsednica Evropske komisije, pristojna za preglednost in vrednote, Vera Jourova.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton pa je poudaril, da je ob pomembnih spremembah v medijskem sektorju potreben močan mehanizem za povečanje preglednosti in neodvisnosti ukrepov, ki vplivajo na nadzor nad medijskimi akterji.

Evropski akt o svobodi medijev je sicer v svojem letnem nagovoru o stanju v uniji septembra napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Sprejetje akta je predvideno prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta