Umorjena malteška novinarka je preiskovala v pravo smer

ZUR
21.03.2021 15:29
Aretirali so bivšega svetovalca malteškega premierja, katerega grehe je opisovala novinarka Daphne Galizia in bila nato ubita v eksploziji bombe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umor Daphne Galizia je sprožil proteste, kakršnih na Malti na pomnijo. Na koncu je moral premier Joseph Muscat odstopiti. Foto: REUTERS
Reuters

Zoper Keitha Schembrija, glavnega svetovalca in vodjo kabineta nekdanjega malteškega premiera Josepha Muscata, ki ga je novinarka Daphne Caruana Galizia obtožila korupcije in je bila nato brutalno umorjena, so vložili obtožnico zaradi pranja denarja in goljufije. Borci zoper korupcijo so vložitev obtožnice pozdravili kot priznanje za delo novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je leta 2017 umrla v eksploziji avtomobila bombe, njena smrt pa je izzvala žalovanje in jezo po vsej Malti.

Schembri, ki je bil med letoma 2013 in 2019 vodja Muscatovega kabineta, je v soboto stopil pred sodišče zaradi obtožb, da je sodeloval pri pranju denarja, korupciji, goljufiji in ponarejanju. Izrekel se je za nedolžnega, sodišče pa je zavrnilo njegovo prošnjo, da bi ga izpustili na prostost proti plačilu varščine. Schembri je po navedbah policije eden od enajstih ljudi, ki so se morali zagovarjati pred sodiščem. Med njimi je tudi več njegovih sodelavcev. Tožilstvo je obtožnice vložilo tudi zoper dvajset podjetij.

Predstavniki Fundacije Daphne Caruana Galizia, nevladne organizacije, ustanovljene po smrti novinarke, so izjavili, da bi morale biti te obtožnice vložene že zdavnaj. "Z začetkom kazenskega pregona Schembrija smo za korak bližnje k Malti kot državi, v kateri ni nihče nad zakonom. To je država, za kakršno se je borila Daphne in si jo vsi zaslužimo," piše v izjavi fundacije.

Novinarka Daphne Caruana Galizia, ki je bila avtorica priljubljenega bloga, je preiskovala sum o vsesplošno razširjeni korupciji med tesnimi sodelavci premiera Josepha Muscata, v katero naj bi bil vpleten tudi Schembri. Njen sin je po njeni smrti tedanjega premiera obtožil, da vodi "mafijski otok". Muscat je odstopil januarja 2020, po izbruhu protestov zaradi načina, na katerega je vodil preiskavo novinarkinega umora. Schembri je odstopil že novembra leto prej, potem ko je njegovo ime omenil poslovnež Yorgen Fenech, glavni osumljenec za umor Galizie. Septembra 2020 so Schembrija prijeli, zamrznili njegovo premoženje in sprožili preiskavo o domnevni korupciji v zvezi s prodajo malteških potnih listov premožnim tujcem.

Schembri je na začetku preteklega tedna na facebooku zapisal, da je pričakoval, da se bo soočil z obtožbami po koncu preiskave v zvezi z njegovim sodelovanjem z Adrianom Hillmanom, nekdanjim direktorjem skupine Allied, lastnice malteškega dnevnika Times of Malta in drugih publikacij. Kriminalisti so v okviru te preiskave preučevali trditve, da je Schembri preko bančnih računov v tujini med letoma 2011 in 2015 Hillmanu nakazal 650 tisoč evrov zaradi posla, v okviru katerega naj bi njegovo podjetje Kasco zagotovilo tiskarske naprave za nov tiskani medij. Napreduje pa tudi postopek zoper morilce Daphne Galizia. Fenecha čaka sojenje zaradi atentata, hkrati pa je eden od moških, obtoženih izvedbe bombnega napada, pretekli mesec priznal krivdo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta