Trump prepovedal poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi družbami

Gregor Grosman Gregor Grosman
16.05.2019 16:39

Kitajski velikan Huawei se je z izvršilnim ukazom znašel na črni listi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Logotip družbe Huawei na proizvodnem obratu v kitajski provinci Guangdong. 
Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Ukrep bo nedvomno vplival na poslovanje kitajskega velikana, družbo Huawei, čeprav družbe poimensko ne omenja, saj odslej velja, da Američani in ameriška podjetja ne smejo več uporabljati opreme podjetij, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Izvršni direktor Huaweija David Wang je sicer izpostavil, da njihovi posli v ZDA ne predstavljajo velikega deleža.
Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Kitajske Geng Shuang je po poročanju AFP sporočil, da ZDA že nekaj časa zlorabljajo svojo moč za namerno blatenje in zatiranje določenih kitajskih podjetij. "To ni častno in ni pošteno. Pozivamo ZDA, naj prenehajo z nerazumnim zatiranjem kitajskih podjetij z izgovorom nacionalne varnosti in naj zagotovijo pošteno poslovno okolje brez diskriminacije," je dejal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta