Trdijo, da že imajo cepivo proti koronavirusu

M.R.
25.02.2020 16:04

Ameriška farmacevtska družba Moderna je že pristojnim ameriških zdravstvenim agencijam dobavila prvo serijo cepiva proti koronavirusu. Tako naj bi ga v kratkem preizkusili na človeku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V ponedeljek so iz družbe sporočili, da so vzorce poslali nacionalnemu inštitutu za alergije in nalezljive bolezni (NIAID). Pričakujejo, da bodo prve preiskave na ljudeh začeli konec aprila, preliminarni rezultati pa naj bi bili znani julija ali avgusta.  
V družbi so cepivo zasnovali na ribonukleinski kislini RNK, ki naj bi bila bolj učinkovita kot pa cepiva, ki temeljijo na DNK. 

WHO stavi na zdravilo proti eboli

Po drugi strani pa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vse upe polaga v zdravilo Remdesivir, ki se uporablja za zdravljenje ebole. Ta je namreč učinkovito ublažil simptome pri okužbi z novim koronavirusom covid-19. 
Družba Gilead Science, ki proizvaja Remdesivir, je za CNN potrdila, da sodeluje s kitajskimi zdravstvenimi strokovnjaki in da je zdravilo v fazi dveh kliničnih testiranj na pacientih, okuženih z novim koronavirusom. Pri prvi vrsti kliničnih testiranj gre za paciente s hujšimi simptomi, pri drugi pa za paciente z lažjimi simptomi. Rezultate pričakujejo šele aprila, so sporočili iz omenjene družbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta